Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 3. 2016,
19.40

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

begunski center

Torek, 1. 3. 2016, 19.40

5 let, 1 mesec

V enem od slovenskih begunskih centrov našli tisočletja stare kipce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenska policija je v enem od začasnih begunskih bivališč ob meji s Hrvaško po odhodu prebežnikov našla tri predmete velike zgodovinske vrednosti.

Kipci naj bi bili po neuradnih podatkih stari več kot 3000 let, je poročal Radio Slovenija. Ker kipcev niso zasegli, ampak našli, policisti kazenske prijave niso podali.

Znamenita sumerska civilizacija Policisti so iz več različnih virov dobili namig, da spadajo kipci v obdobje znamenite sumerske civilizacije, ki se je raztezala na območju današnjega Iraka, Irana in Sirije, je po navedbah spletnega portala MMC RTV SLO poročal radio. Policija je kipce našla v enem izmed prostorov, kjer so bili začasno nastanjeni prebežniki, in sprožila uraden postopek ugotavljanja starosti in pristnosti.

Policija se je torej obrnila po pomoč strokovnjakov, ki bodo lahko najdbo natančneje opredelili in časovno umestili. Zdaj naj bi zadeva tekla prek sodišča. Po poročanju radia je mogoče, da je tisti, ki je predmete prenašal, te hotel prodati najboljšemu ponudniku na črnem trgu, in denar porabiti za preživetje. Lahko pa je pri vsem skupaj šlo za načrtno akcijo in za financiranje točno določenih potreb in ciljev.

Za več informacij smo se obrnili na policijo, odgovore še čakamo.

Spopadi na Bližnjem vzhodu uničujejo kulturno dediščino Vojne operacije na Bližnjem vzhodu so doslej na tisočletja starih spomenikih povzročile nepopravljivo škodo, veliko je bilo uničenega v spopadih ali pa so artefakti odtujeni in prodani na črnem trgu. O tem so konec februarja razpravljali tudi na simpoziju, ki so ga v soorganizaciji Združenja za raziskave zločinov na področju umetnosti organizirali v Londonu.

Kot je bilo po navedbah medijev slišati na simpoziju, nastaja velika škoda tudi na turško-sirski meji, od koder tihotapijo predvsem artefakte manjših dimenzij, občasno pa tudi ostanke monumentalne umetnosti, denimo talnih mozaikov antičnih vil ali večjih plastik, je še poročal portal.

Ne spreglejte