SiolNET. Novice Slovenija
0,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V DeSUS Kolar Celarčevo pozivajo k odstopu z ministrske funkcije

0,38

termometer

Milojka Kolar Celarc
Foto: STA

V ponedeljek je Franc Jurša dejal, da bi bilo bolje, če ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc odstopi, kot pa da več ur preživi na poslanskem "žaru". Danes Kolar Celarčevo k odstopu poziva stranka DeSUS. Vsi poslanci interpelacije ne bodo podrli, je dejal predsednik stranke Karl Erjavec. Ministrica odgovarja, da je ravno DeSUS ta, ki v DZ zavira postopke pri sprejemanju zakonodaje.

DeSUS že ves čas ni zadovoljna z delom ministrice za zdravje, je v izjavi novinarjem spomnil Erjavec. Od ministrice po njegovih besedah pričakujejo, da bo tudi sama razmislila, ali je na področju zdravstva dejansko postorila vse, kar bi lahko.

Erjavec je spomnil na predviden poseben pogovor koalicije glede razmer v zdravstvu, ki ga pestijo številne težave, od izgub v bolnišnicah do nezadovoljstva s posameznimi zakonodajnimi rešitvami.

DeSUS bo na to razpravo počakala, po Erjavčevih besedah pa bo pomemben tudi odziv premierja Mira Cerarja, ki je Kolar Celarčevo na lanski interpelaciji brezkompromisno podprl. Tedaj so v DeSUS tudi izpostavili Cerarjevo odgovornost v primeru, da ne bo zdravstvene reforme in stanje na področju zdravstva ne bo urejeno.

Ministrica: DeSUS je imel možnost, da uredi zdravstvo

"Mandat za vodenje zdravstvenega resorja mi je ponudil predsednik vlade, potrdili pa so ga poslanke in poslanci v Državnem zboru. Trdno sem prepričana, da izpolnjujem in uresničujem zaveze iz koalicijskega sporazuma, ki so ga podpisale vse tri koalicijske stranke.

Moram pa ugotoviti, da je ravno DeSUS tisti, ki v Državnem zboru zavira postopke pri sprejemanju zakonodaje, ki prinaša več sredstev in zagotavlja dostopno in kakovostno javno zdravstvo vsem generacijam, tudi starejšim.

DeSUS je imel priložnost, da bi uredil zdravstvo, ko je resor vodil njegov minister, pa ni zdržal pritiskov in je odstopil. Naj spomnim, da je zdravstveni resor nekaj časa vodil tudi predsednik DeSUS-a," se je na poziv DeSUS za odstop odzvala ministra za zdravje Kolar Celarčeva.

Pomembno bo stališče Cerarja in SD

Karl Erjavec Foto: Ana Kovač Tudi tokrat bo pomembno stališče premierja Cerarja in poleg tega ravnanje najmanjše koalicijske partnerice SD, je povedal Erjavec. O drugi interpelaciji zoper ministrico bodo v DZ razpravljali predvidoma septembra, do takrat pa se bodo ta vprašanja po njegovem mnenju zbistrila.

Na vprašanje, ali bo pri ravnanju DeSUS pomembno vlogo igralo tudi zagotavljanje politične stabilnosti, pa je Erjavec odgovoril z besedami, da je slednja zdaj zelo pomembna, saj gospodarstvo dobro deluje in imamo dobre bonitetne ocene, zato "ne potrebujemo posebnih političnih pretresov".

"Ne verjamem pa, da bi predsednik vlade zaradi ministrice za zdravje tvegal politično krizo," je dodal prvak DeSUS. Po njegovih besedah so v zadnji fazi vladnega mandata in ni pričakovati, da bi zaradi interpelacije ministrice za zdravje prišlo do padca vlade.

Podpredsednik DeSUS Tomaž Gantar je spomnil, da ministrico na potrebo po dodatnem denarju in na slabo poslovanje bolnišnic že dalj časa opozarjajo. "Tu vlada veliko izbire ne bo imela, kot pa da za delovanje bolnišnic zagotovi preko 100 milijonov evrov," je ocenil Gantar.

Med glavnimi razlogi za že drugo interpelacijo zoper Kolar Celarčevo je SDS, ki je vložila interpelacijo, med drugim navedla neurejeno stanje na ljubljanski pediatrični kliniki, neučinkovito reševanje problematike čakalnih dob ter slabo poslovanje javnih zdravstvenih zavodov. Ministrica je prepričana, da lahko očitke argumentirano zavrne.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin