Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 10. 2015,
11.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

begunci zdravje

Torek, 27. 10. 2015, 11.20

8 let

V Brežicah razmere na terenu preverjajo tudi epidemiologi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Večje zdravstvene nevarnosti za prebivalce ni, zagotavljajo na inštitutu za javno zdravje, zdravniki brez meja pa opozarjajo na prepolne centre ter premalo toplih obrokov in ogrevanih prenočišč.

Zdravstvene razmere so pod nadzorom in ne predstavljajo nevarnosti za zdravje okoliških prebivalcev, je v nedeljo ob obisku nastanitvenega centra v Brežicah dejala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Po njenih besedah so sicer reševalne in prostovoljske ekipe že močno izčrpane.

Od včeraj si epidemiologi že ogledujejo stanje na terenu, so nam potrdili na nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). "Že ves čas natančno spremljamo situacijo in pripravljamo priporočila za zaščito zdravja prebivalcev in delavcev, ki delujejo pri obravnavi migrantov." Na NIJZ smo preverili informacijo o potrjenem sumu tuberkuloze. Danes so nam zagotovili, da so zadnji primer obravnavali na kliniki Golnik pred dvema tednoma, medtem ko naj v zadnjem času ne bi bilo novih primerov.

Najbolj obremenjen je brežiški center Ekipa NIJZ ni ugotovila zdravstvene ogroženosti lokalnih prebivalcev na območju, kjer se gibljejo migranti, je včeraj na tiskovni konferenci zagotovila Sandra Tušar, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje. Povedala je, da so iz sprejemnih centrov poročali o posameznih primerih garij, noric, hepatitisa in tuberkuloze. Po njenih besedah je najbolj zahtevna situacija v brežiškem centru.

Zdravstveno oskrbo nudijo predvsem ekipe iz zdravstvenih domov v regiji, pomagajo pa jim sanitetne enote slovenske vojske, ekipe splošne nujne medicinske pomoči ZD Ljubljana in ZD Domžale, pa tudi več ekip iz sosednjih držav. Tušarjeva je izpostavila, da delo na terenu zdravstvene ekipe opravljajo s skrajnimi napori. Poleg tega vojska pomaga tako, da pripravlja tople obroke in s potrebno opremo zagotavlja logistiko.

Samo v nedeljo so v brežiško bolnišnico zaradi zvinov, bolečin v trebuhu, dehidracije, izčrpanosti in krvavitev sprejeli 43 beguncev. V sprejemni center Brežice je ministrstvo za zdravje med drugim napotilo vojaško zdravstveno vozilo, aktivirali so tudi prikolico za množične nesreče. V centru Gruškovje so oskrbeli nekaj starih strelnih ran, na Šentilju pa so od petka do sobote pregledali približno 240 ljudi.

Je za prebežnike dobro poskrbljeno ali ne? Na to, da razmere uhajajo izpod nadzora, pa so na svoji spletni strani včeraj opozorili v organizaciji Zdravniki brez meja, ki s svojo ekipo pomaga slovenskemu zdravstvenemu osebju. Ljudje so skrajno izčrpani, spijo na prostem in nimajo dostopa do ogrevanega zatočišča, tople hrane ali prostorov za osebno higieno, kar vpliva na njihovo duševno in telesno zdravje, so zapisali.

Čeprav so bile slovenske oblasti pripravljene na njihov prihod, so prebežniki preplavili nastanitvene zmogljivosti, saj jih je prišlo petkrat več od predvidenega števila, so še dodali. Njihovo osebje je prispele obravnavalo zaradi izčrpanosti, podhladitve, vnetij in gripe. Izčrpanost in dehidracijo je kot glavni težavi med begunci izpostavila tudi ministrica Kolar Celarčeva.

Večje tveganje za prenos bolezni med migranti, za prebivalce ne Z namenom varovanja zdravja tako migrantov kot vseh, ki so z njimi v stiku profesionalno ali med prostovoljnim delom, na NIJZ ves čas ocenjujejo tveganje za širjenje nalezljivih bolezni. Države, iz katerih prihajajo migranti, so po njihovih podatkih poročale o akutnih črevesnih okužbah, hepatitisu A, tifusu, virusnih prehladnih obolenjih, tuberkulozi in kožnih boleznih.

Kadar so zmogljivosti sprejemnih in nastanitvenih centrov izjemno presežene, obstaja večja možnost za širjenje respiratornih in črevesnih bolezni med migranti kot tudi za prenos bolezni na zaposlene in prostovoljce, menijo na NIJZ. Vendar po njihovi oceni večjega tveganja za nalezljive bolezni za slovensko prebivalstvo za zdaj ni.

Pomagali bodo še drugi zdravstveni domovi Pri zagotavljanju zdravstvene oskrbe na brežiškem koncu bodo pomagali tudi drugi zdravstveni domovi iz s širšega območja, ki so jih že povabili k sodelovanju, je napovedala ministrica za zdravje Kolar Celarčeva. Nujno medicinsko pomoč bodo tako s polnimi ekipami lahko zagotavljali 24 ur na dan, obenem pa bodo razbremenili izčrpane ekipe na terenu.

Služba nujne medicinske pomoči v ZD Brežice nima svoje ambulante, zato so bili redni pacienti pri zdravstveni oskrbi nekoliko prikrajšani, pa je razložila Mojca Pibernik, tamkajšnja vodja nujne medicinske pomoči.

Ne spreglejte