Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Petek,
18. 1. 2013,
12.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 18. 1. 2013, 12.36

8 let

V aferi Podkupnina za Pezdirja že prve kazni

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prijave korupcije ekonomista Rada Pezdirja naj bi že udarile po prstih tiste, ki so sporne prakse poskušali uveljavljati.

Lansko pomlad je Rado Pezdir v eni od svojih kolumn za časnik Finance dvignil veliko prahu, ko je med drugim zapisal, da je bil od nastanka nove vlade že dvakrat deležen poskusa podkupovanja. "Podkupiti so me hoteli, krvavo se jim bo maščevalo," je takrat zatrdil Pezdir. V zelo odmevni kolumni je omenjal tudi polne "kufre" denarja, ki naj bi se delili po ministrstvih po vsaki menjavi vlade. Pezdir je poskus podkupovanja prijavil.

KPK izdala opomin in plačilni nalog Komisija za preprečevanje korupcije je ugotovila, da iz prijave izhajajo razlogi za sum, da prijavljena ravnanja pomenijo tudi uresničitev znakov kaznivih dejanj, za katera se storilce preganja po uradni dolžnosti. V sodelovanju in po dogovoru s policijo – Nacionalnim preiskovalnim uradom – je komisija zaradi interesov predkazenskega postopka obravnavo zadev, ki so predmet policijske preiskave v predkazenskem postopku, prekinila.

Sama pa se je ukvarjala s prekrškom v zvezi z lobiranjem: "Postopek preiskave prijavljenih nepravilnosti je komisija, kot je zapisano v preteklem odgovoru, prekinila do sklepa predkazenskega postopka, medtem ko je prekrškovni postopek v tej zadevi s področja lobiranja komisija končala." Več kot to, da je bil v omenjenem primeru izrečen opomin in izdan plačilni nalog, nam niso mogli povedati.

Policija molči Ko smo avgusta lani policijo spraševali, ali so zoper kogarkoli ukrepali, smo dobili vedno priročen policijski odgovor, da zaradi interesa preiskave več informacij ne morejo posredovati.

Po nekaj mesecih smo jih ponovno vprašali, ali so že prišli do kakšnega sklepa, a še enkrat dobili le policijski odgovor: "Naš odgovor ostaja enak, ker v omenjenem primeru policija še zmeraj vodi predkazenski postopek in o ugotovitvah sproti obvešča pristojno državno tožilstvo. Več informacij vam zaradi varovanja predkazenskega postopka ne moremo posredovati."

Pezdir: junija je bil kaznovan eden najpomembnejših členov Rado Pezdir nam je avgusta povedal, da se zadeve premikajo v pravo smer in da se zanka okoli kršiteljev oži. Danes pa pravi: "Po neuradnih informacijah sem izvedel, da je bil junija pred sodnikom in tudi kaznovan eden najpomembnejših členov, ki podjetniškim parazitom prodaja različne storitve, zakone, koncesije, predpise in garancije. Poleg tega je kmalu zatem odšel s svojega delovnega mesta v javni upravi.

Od tistega, kar sem pa javno povedal, torej primer kleptomanije na Univerzi na Primorskem, pa vem, da postopki potekajo izjemno korektno ne samo na KPK, ampak tudi na drugih institucijah, in se nadejam skorajšnjega konca. Zaradi nezaupanja do KPK in NPU sem bil marca lani pripravljen imena povedati javno, ampak ker rezultati so in so zadeve dobile še dodaten zagon, menim, da mi tega ni potrebno narediti, saj sta obe instituciji dokazali svojo korektnost in integriteto. Ne nazadnje s to odločitvijo tudi ne bom ogrozil vseh, ki so moje primere podprli s pričanjem in dokumenti. Če taka odločitev pomeni moj nepovratni konec, sem to pripravljen sprejeti, ker ne nameravam ne cinkariti prič, ki so stopile za mojimi prijavami, niti vršiti pritiska na KPK, ki je prijave speljal do konca korektno in z veliko mero integritete."

Časa je bilo dovolj O hitrosti delovanja represivnih organov in o tem, ali bi se lahko zadeve v več kot devetih mesecih že končale, pa Pezdir pravi: "Za kaj takega je bilo dovolj časa in kot razumem, je večina stvari končanih. Tisto, kar se še ni končalo, je koruptivno in kleptomansko obnašanje nekaterih, ki bi jih moje prijave morale močno boleti, pa prek medijev vidim, da jih ne. Bilo je tudi dovolj časa, da je postalo kristalno jasno, kdo vse je v zvezi z mojo zgodbo poskrbel za najrazličnejše medijske spine in se na koncu sam znašel v parazitskih shemah.

Bilo je tudi več kot dovolj časa, da bi se neke politične stranke lahko naučile, da se zakonov, predpisov, koncesij, garancij itd. ne prodaja in da kadrovanje ne bi smelo potekati v sivini, omreženo z rentniško mentaliteto, pa spet vidim, da te lekcije niso osvojili. Bilo je čisto dovolj časa, da bi vztrajni novinarji lahko odkrili imena in jih objavili. Nekateri so jih, ko so jih zalotili v novih koruptivnih akcijah in jim je bilo potem žal, da so raje kot podprli akcijo, začeli izvajati medijski spin, nekateri pa niso hoteli objaviti ničesar, četudi so dobili (primer Univerze na Primorskem) v roke vsa imena in celotno dokumentacijo." "Kako se počutite, ko ste ugotovili, da ste stali na napačni strani zgodovine?" Pezdir še vedno misli, da je ravnal prav, ko se je izpostavil, vendar ni prepričan, ali je bil namen povsem dosežen: "Končana je zame najpomembnejša zadeva, ki je presekala kanal med javno upravo in podjetniškimi paraziti. Vprašanje pa je, ali je vztrajno javno zanikanje problema politične korupcije in podjetniških parazitov doseglo namen, ki sem ga želel. V luči zadnjih razkritij KPK menim, da moj namen ni dosežen, saj medijski spini in pokvarjeni kolaboranti parazitov še vedno uspešno zastrupljajo možgane državljanov in državljank in kreirajo medijski linč za vse tiste, ki želijo parazite iztrebiti, medtem ko parazite razglašajo za svetnike.

Vmes je bilo tudi dovolj časa, da bi mediji lahko poročali vsaj o tem, da je prijava anonimnega heroja, ki mi je očital koruptivno ravnanje, zavržena, s čimer je posredno dokazan spin parazitov. Tistim, ki so želeli moje krvi, pa sporočam naslednje: pili ste mojo kri, zdaj pa ste šokirano ugotovili, da je vse res in da paraziti intenzivno pijejo vašo kri. Kako se počutite, ko ste ugotovili, da ste stali na napačni strani zgodovine?"

Ne spreglejte