Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 1. 2015,
12.58

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
šola financiranje ustavno sodišče

Natisni članek

Torek, 6. 1. 2015, 12.58

8 let, 3 mesece

Ustavno sodišče: V financiranju javnih in zasebnih osnovnih šol ne sme biti razlik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Ustavno sodišče je odločilo, da je različno financiranje osnovnošolskih programov javnih in zasebnih šol neustavno.

Ustavno sodišče je s to odločitvijo razveljavilo določbo zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, po kateri zasebni šoli za izvajanje javno veljavnega osnovnošolskega programa pripada 85 odstotkov sredstev, ki jih prejemajo javne šole.

Osnovnošolsko izobraževanje je po ustavi obvezno in se financira iz javnih sredstev. Kot so zapisali v odločbi ustavnega sodišča, ta določba učencem zagotavlja pravico do brezplačnega obiskovanja obveznega javno veljavnega programa osnovnošolskega izobraževanja ne glede na to, ali ga izvaja javnopravni ali zasebnopravni subjekt.

Pet za, štirje proti "Ker je ustava to ustavno pravico učencev povezala z njihovo ustavno dolžnostjo, se mora iz javnih sredstev financirati tisto osnovnošolsko izobraževanje, ki je za učence obvezno. V modernih demokratičnih družbah se obveznost razlaga ozko, saj se nanaša le na zakonsko določeno vsebino izobraževalnega programa, ne pa tudi na izobraževalne institucije, ki ta program izvajajo," pojasnjujejo v odločbi.

Ustavno sodišče je postopek za oceno ustavnosti začelo na pobudo staršev šoloobveznih otrok, ki jim morajo za obiskovanje javno veljavnega programa osnovnošolskega izobraževanja na zasebni Osnovni šoli Alojzija Šuštarja doplačevati šolnino, ter na pobudo Zavoda sv. Stanislava, ki je ustanovitelj omenjene osnovne šole. Kot je določilo ustavno sodišče, mora DZ ugotovljeno protiustavnost odpraviti v roku enega leta od objave te odločbe.

Ustavni sodniki so omenjeno odločitev sprejeli s petimi glasovi za in štirimi proti.

Pobudniki zadovoljni V Zavodu sv. Stanislava so z odločitvijo ustavnega sodišča zadovoljni. Kot je za STA povedal v. d. direktorja Gregor Celestina, so se zaradi nižjega financiranja čutili ves čas prikrajšane. Starši namreč plačujejo davke enako kot vsi ostali, kljub temu pa so morali za šolanje otrok v osnovni šoli doplačevati, je dejal Celestina.

Pobudniki za ustavno presojo omenjene ureditve so bili poleg Zavoda sv. Stanislava tudi nekateri starši. Ena od njih sta Bernarda in Anton Kokalj. Slednji je prepričan, da je z določbo, ki je bila prepoznana kot neustavna, evidentno kršena ustavna pravica. "Gre namreč za financiranje obveznega programa, ki ga predpisuje država, in ne nadstandardnega programa, ki ga izvajajo zasebne šole," je dejal.

Sicer pa je sam zaradi sedanjega načina financiranja zasebnih osnovnih šol za svojega otroka mesečno doplačeval okoli 60 evrov, je pojasnil.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so v kratkem odzivu zapisali le, da bodo odločitev ustavnega sodišča spoštovali.

Ne spreglejte