Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 3. 2008,
13.11

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 14. 3. 2008, 13.11

8 let, 6 mesecev

Ustanovljena nova poslanska skupina Lipa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
V državnem zboru je bila ustanovljena nova poslanska skupina Lipa, medtem ko je poslanska skupina nepovezanih poslancev prenehala obstajati.

Člani poslanske skupine Lipa so nekdanji nepovezani poslanci Sašo Peče, Barbara Žgajner Tavš in Boštjan Zagorac. Vodja poslanske skupine Lipa je Žgajnar Tavševa, njen namestnik pa Boštjan Zagorac.

Člani kolegija so tudi soglasno sprejeli sklep o spremembi sklepa o določitvi števila mest poslanskih skupin v delovnih telesih DZ in o določitvi poslanskih skupin, ki jim pripadajo mesta predsednikov in podpredsednikov delovnih teles DZ. Z njim so člani nekdanje poslanske skupine nepovezanih poslancev obdržali mesta v delovnih telesih DZ, ki so jih imeli že prej.

Civilna gibanja nasprotujejo imenu stranke Lipa

Združeni ob lipi sprave, Civilno združenje za nadzor nad institucijami in Civilna družba za demokracijo in pravno državo nasprotujejo imenu nove stranke Lipa.

"Nasprotujemo imenu stranke Lipa, ker je to ime našega gibanja, znamenje sprave in simbolizira slovenskost," je poudaril predsednik Združenja ob lipi sprave Stanislav Klep in dodal, da posamezna drevesa predstavljajo določeno državo, kot na primer cedra Libanon, lipa pa je navsezadnje posajena tudi pred slovenskim parlamentom. Klep je prepričan, da stranka Lipa, ki je nastala iz Jelinčičeve SNS, "ustvarja pravno in politično zmedo v slovenskem prostoru, ker že obstaja gibanje kot društvo z imenom Lipa sprave s sedežem in svojo himno". To pomeni, da je ime lipa zasedeno, sta zatrdila Klep in predsednik Civilnega združenja za nadzor nad institucijami Boris Kurent.

Peče pričakuje različna nagajanja glede imena stranke

Predsednik novoustanovljene stranke Lipa Sašo Peče je pojasnil, da je stranka prijavljena v registru političnih strank pri ministrstvu za notranje zadeve kot 77. politična stranka.

"V okviru politične stranke Lipa, ki je bila registrirana v minulem tednu, pričakujemo različna nagajanja. Eno izmed njih je tudi tisto s strani Združenih ob lipi sprave. Kar se tiče pravne formulacije imena lipa v okviru registra političnih strank, ki ga vodi ministrstvo za notranje zadeve, nam je bilo na podlagi naše želje podeljeno to ime. To ni bilo zasedeno," je dejal Peče, ki ocenjuje, da gre za stranko širine, in da to ime ne bi ime smelo biti sporno za nikogar.

Ne spreglejte