SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Uredba o vadišču Poček v ustavno presojo

1

termometer

Okoljska nevladna organizacija Alpe Adria Green je ta teden na ustavno sodišče podala pobudo za ustavno presojo uredbe o državnem prostorskem načrtu za Osrednje vadišče slovenske vojske Postojna.

Uredba naj ne bi bila skladna z ustavo in drugimi zakoni, pobudo pa je lani podala tudi Občina Postojna.

Vlada razjezila Občino Postojna in nevladne organizacije Vlada je 5. marca lani sprejela uredbo državnega prostorskega načrta za Osrednje vadišče slovenske vojske Postojna z namenom prostorske ureditve za dejavnosti obrambe in njihova varnostna območja. Odločitev je razjezila mnoge, tudi Občino Postojna in druge nevladne organizacije. Občina je tako že lani podala pobudo za ustavno presojo uredbe, občinska sveta občin Postojna in Pivka pa sta že leta 2011 zahtevala ukinitev vojaškega vadišča.

Domačinov in okoljevarstvenikov niso prepričali Na ministrstvu trdijo, da je urejanje omenjenega območja v skladu s strategijo prostorskega razvoja in prostorskim redom Slovenije. Uredba sicer predvideva zmanjšanje območij za potrebe obrambe v urbanih naseljih in umik od stanovanjskih, gospodarskih in storitvenih dejavnosti. A domačinov in okoljevarstvenikov niso prepričali.

Za ustavno presojo uredbe se je odločilo tudi mednarodno društvo za varstvo okolja in narave Alpe Adria Green (AGG). Kot so zapisali na spletni strani, tudi zaradi neskladnosti z odlokom o strategiji prostorskega razvoja Slovenije in zakonom o umeščanju prostorskih ureditev državnega pomena v prostor, neskladnosti z uredbo o prostorskem redu Slovenije, neskladnosti in razširitvi območja navedenega prostorskega načrta, protiustavnosti ogrožanja virov oskrbe s pitno vodo, neustreznosti ukrepov varovanja voda in tal, negativnih mnenj Agencije RS za okolje ter presoje nasprotujočih javnih interesov.

"Agencija ni nikoli podala uradnega pozitivnega mnenja k predlogu uredbe" Med drugim so opozorili, da je pri pripravi predloga državnega prostorskega načrta za Osrednje vadišče slovenske vojske Postojna sodelovala tudi Agencija RS za okolje, vendar na podlagi dostopne dokumentacije sklepajo, da agencija ni nikoli podala uradnega pozitivnega mnenja k predlogu uredbe.

Lokalno skupnost in nevladne organizacije pa najbolj moti, da se niso mogli vključiti kot stranski udeleženci v postopek za pridobivanje okoljevarstvenih dovoljen in soglasij, ker jim je vlada s sprejetjem odloka to preprečila. "Zaradi tega je bil kršen – poleg drugih členov zakonov in ustave – tudi 72. člen ustave in zakon o ratifikaciji Aarhuške konvencije," so prepričani v AAG.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin