Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 7. 2012,
8.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 24. 7. 2012, 8.23

8 let

Uran mora iz Slovenije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Upokojeni ljubljanski nadškof Alojz Uran mora po dekretu Kongregacije za škofe v Rimu čim prej zapustiti Slovenijo, je oznanil Uranov sorodnik in župnik župnije sv. Jakob Vlado Bizant.

Bizant sicer ni želel povedati, zakaj mora Uran zapustiti Slovenijo in kam odhaja, še poroča Dnevnik. Dejal je le, da se je za objavo te vesti – novico je sicer objavil v nedeljskih Oznanilih – odločil po posvetovanju z nadškofom Uranom, in sicer predvsem zato, ker mu ni vseeno za upokojenega nadškofa in ker imajo ljudje to pravico vedeti.

Mora Uran oditi zaradi govoric o domnevnem očetovstvu? Bizant je sicer v nedeljo v Uranovem imenu znova zavrnil vse govorice o njegovem domnevnem očetovstvu. "Alojz Uran odločno zavrača govorice o domnevnem očetovstvu in se je pripravljen z vsakomur, ki bi trdil, da je njegov potomec, soočiti," je še zapisal Bizant in dodal, da je izgnanstvo iz domovine za Urana "res huda preizkušnja", da pa to "odločitev Kongregacije za škofe sprejema v duhu svojega škofovskega gesla: 'Da, Oče!', v upanju, da se bo lahko čim prej vrnil v domovino".

Za dodatna pojasnila smo se obrnili tudi na ljubljansko nadškofijo, od koder so nam sporočili, da gre v primeru nekdanjega ljubljanskega nadškofa Urana za dogovore, ki so potekali med njim in ustreznimi organi Apostolskega sedeža. "Tako Nadškofija Ljubljana kakor tudi Slovenska škofovska konferenca nista seznanjeni z vsebino teh dogovorov in nista pristojni, da bi zadevo komentirali."

Na Apostolski nunciaturi še brez konkretnih pojasnil Tudi na Apostolski nunciaturi natančnih odgovorov glede navedb medijev in napotitve Urana v tujino niso dajali, saj je za to pristojni nuncij na dopustu. So pa pojasnili, da ne gre za nič novega in da je nuncij vse povedal že pred časom.

Razloge za napotitev Urana v tujino pa so nekateri že povezali s posledicami finančnega zloma Nadškofije Maribor. O tej temi je apostolski nuncij Juliusz Janusz sicer spregovoril že pred časom.

Glede finančne krize v Nadškofiji Maribor in o priporočilih, ki so bila dana cerkvenim oblastem s strani Svetega sedeža, je v začetku julija v pogovoru za Radio Ognjišče dejal, da so priporočila "dobili škofje, zato vedo, kaj bi morali storiti". "Bila je apostolska vizitacija iz Rima, kjer so vse videli in preučili. Ljudje se čudijo temu, zakaj se tisti, ki so bili odgovorni za to situacijo, ne čutijo odgovorne. To pa morajo rešiti škofje in ne nuncij," je povedal v pogovoru za radio.

Že maja sta Delo in Dnevnik pisala, da se morata upokojena nadškofa Uran in Kramberger umakniti iz vseh javnih funkcij v zasebnost po dekretu Svetega sedeža, prvi zaradi osebnih prekrškov, drugi zaradi objektivne odgovornosti za mariborski finančni škandal. Vodstvo Cerkve je pisanje časnikov takrat zanikalo.

Na SŠK so takrat pojasnili, da sta se nadškofa Uran in Kramberger umaknila v zasebno življenje že ob upokojitvi novembra 2009 oziroma februarja 2011. "Slovenska škofovska konferenca v zvezi z imenovanima nadškofoma ni prejela nobenega dekreta glede umika ali sankcij," so poudarili.

Nadškofijo že zapustil upokojeni nadškof Kramberger Po namigovanjih, da nadškof Uran zapušča Slovenijo, pa so na nadškofiji Maribor potrdili, da je nadškofijo že zapustil upokojeni nadškof Kramberger. Kot so pojasnili, se je upokojeni nadškof Kramberger po pogovoru z apostolskim nuncijem v Sloveniji odločil, "da je v konkretni situaciji, v kateri se je znašla mariborska nadškofija, bolje za upokojenega nadškofa, da se umakne v zasebno življenje". Upokojeni nadškof je sedaj v domu sv. Lenarta v Slovenskih goricah. Tja je odšel sredi junija.

Da so za njegov umik posebni razlogi, nakazuje tudi to, da na nadškofiji ostaja denimo prav tako upokojeni nadškof Jožef Smej. Zanj namreč "ni razlogov, da bi se moral umakniti v zasebno življenje", so navedli na Nadškofiji Maribor.

Krepi se skupina v podporo Uranu na spletnem omrežju Facebook V podporo Uranu se krepi tudi skupina na spletnem omrežju Facebook. Večina vključenih se sprašuje, zakaj je bil nadškof umaknjen, zaslediti pa je tudi vprašanja, zakaj tudi katoliški mediji o tem molčijo. Odgovorni urednik Radia Ognjišče Franci Trstenjak je na Facebook strani Radia Ognjišče zapisal, da se trudijo pridobiti prave informacije, a so pri tem žal neuspešni.

Ne spreglejte