Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 11. 2015,
15.55

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Alojz Uran

Torek, 10. 11. 2015, 15.55

4 leta

Upokojeni nadškof Alojz Uran se vrača v Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Sveti sedež je nekdanjemu ljubljanskemu nadškofu Alojzu Uranu, ki je nekaj časa bival v tujini, dovolil, da se vrne v Slovenijo.

Apostolska nunciatura je Nadškofijo Ljubljana obvestila o novem položaju upokojenega nadškofa Alojza Urana. Ta je od Svetega sedeža prejel dovoljenje, da se po bivanju v tujini lahko vrne v Slovenijo.

Pomagal bo pri življenju lokalne cerkve Glede na svoje zdravstveno stanje bo, v dogovoru z ljubljanskim nadškofom, opravljal različne pastoralne dejavnosti in pomagal pri življenju lokalne Cerkve, so sporočili s Slovenske škofovske konference.

Ob novici je zdajšnji ljubljanski nadškof Stanislav Zore zapisal, da so v ljubljanski nadškofiji Uranove vrnitve iskreno veseli.

Uradno odstopil zaradi zdravstvenih razlogov Uran je novembra 2009 nepričakovano odstopil, uradno iz zdravstvenih razlogov, kasneje pa se je izvedelo, da je od Svetega sedeža dobil navodilo, naj se umakne iz javnega življenja.

Mediji so se takrat razpisali o domnevnem očetovstvu, kar pa je Uran odločno zanikal.

Uran: Izgon je zelo huda kazen Uran je takrat v pismu zapisal, da je začuden nad postopki in da je izgon zanj zelo huda kazen, ki je globoko zaznamovala njegovo življenje. "Zdaj, postaran in bolan, potreben pomoči in nesposoben samostojnega življenja, mi je ukazano, naj zapustim svojo domovino! Izgnan sem iz svoje krajevne cerkve, ki sem ji vedno služil s polno predanostjo. Ostajam globoko prizadet in začuden tudi nad samim načinom izgona: naložena mi je bila cerkvena kazen, ne da bi bila poprej dokazana in predstavljena moja krivda. Zato menim, da je ta kazen krivična."

Leta 2012 po dekretu iz Rima zapustil Slovenijo Po dekretu Kongregacije za škofe v Rimu je moral Uran leta 2012 zapustiti Slovenijo. Živel in deloval je v Trstu.

Ne spreglejte