SiolNET. Novice Slovenija
5,95

termometer

  • Messenger
  • Messenger
(1919–2020)

Umrl je veliki izumitelj Peter Florjančič #video

5,95

termometer

Peter Florjančič
V 102. letu starosti je umrl Peter Florjančič, izumitelj razpršila za damske parfume, vžigalnika s stranskim prižiganjem in okvirčkov za diapozitive. Foto: Vid Ponikvar

V 102. letu starosti je danes ponoči umrl Peter Florjančič, ikona slovenskega inovatorstva, so nam potrdili na Občini Bled.

Peter Florjančič je v svoji karieri patentiral kar 400 izumov, do faze proizvodnje jih je prišlo 43. Med bolj znanimi so okvirčki za diapozitive, razpršilo za damske parfume, stroj za brizganje plastike in vžigalnik s stranskim prižiganjem.

Patent za statve je predstavljal začetek inovatorskega uspeha Petra Florjančiča. Patent za statve je predstavljal začetek inovatorskega uspeha Petra Florjančiča. Foto: Vid Ponikvar

Njegov ključni patent je bil patent za statve, ki je pomenil začetek njegovega uspeha. Že leta 1957 si je zamislil avtomobilske zračne blazine, a industrija takrat nanje še ni bila pripravljena.

Konec lanskega leta se je moral zaradi novih lastnikov izseliti iz prostorov blejskega hotela Kompas, kjer je imel svojo pisarno:

flo Novice Kitajski lastniki na cesto podijo legendarnega slovenskega izumitelja #video

V enem od intervjujev je Florjančič dejal, da je izumiteljstvo kot mamilo. "Izumitelj se zaljubi v svoj izum in ne odneha, tudi če ga ne more prodati. Izumi stanejo ogromno denarja, zato se počasi, a vztrajno zadolžuješ. Moj parfumski razpršilec je zahteval ogromne finančne vložke, a dobro, da sem imel bogate sponzorje. Financiral me je sam egiptovski kralj Faruk ..."

Izumil je tudi okvirčke za diapozitive. Izumil je tudi okvirčke za diapozitive. Foto: Vid Ponikvar

Na Bledu rojeni izumitelj, ki je življenje znal uživati z veliko žlico, se je v mladosti gibal v mondenih krogih. Preizkusil se je v več vlogah, med drugim tudi kot smučar in smučarski skakalec, glasbeni ustvarjalec, v filmu Noč v Monte Carlu je nastopil celo ob legendarni igralki Marlene Dietrich.

Florjančičevo izredno pestro in vznemirljivo življenjsko pot je režiser Karpo Godina strnil v dokumentarni film z naslovom Zgodba gospoda P. F., Edo Marinček pa popisal v knjigi Skok v smetano.

 Že leta 1957 si je zamislil avtomobilske zračne blazine, a industrija takrat nanje še ni bila pripravljena. Že leta 1957 si je zamislil avtomobilske zračne blazine, a industrija takrat nanje še ni bila pripravljena. Foto: Vid Ponikvar

Zadnja leta je živel v domu starejših občanov v Radovljici.

Novico o smrti legendarnega inovatorja so nam potrdili na Občini Bled.

Pahor ga bo odlikoval posthumno

Ob Florjančičevi smrti je predsednik republike Borut Pahor izrazil sožalje njegovi družini. Kot je objavil na Twitterju, je nedavno sprejel odločitev, da bo Florjančiča odlikoval za njegove navdihujoče življenjske dosežke, odlikovanje bo vročeno posthumno.

Preberite še:

Peter Florjančič Novice Peter Florjančič: malo maturo je kupil, potem pa postal izumitelj in služil milijone Novice Izumiteljstvo je kot mamilo!

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 220
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin