Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 6. 2014,
17.00

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

arhivi

Petek, 6. 6. 2014, 17.00

5 let, 1 mesec

Udeleženci okrogle mize: Arhivsko novelo je treba na referendumu podpreti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Arhivska novela izboljšuje veljavni zakon, zato jo velja na nedeljskem referendumu podpreti, je na okrogli mizi v Arhivu RS dejal njegov direktor Bojan Cvelfar.

Novelo velja po njegovih besedah podpreti tudi, ker je usklajena s stroko.

Vodja komisije za novelo: Ni šlo za neke posege, ki jih stroka ne bi dorekla Da je novela usklajena s stroko, je poudarila tudi Nada Čibej, ki je vodila komisijo za pripravo novele. Priznala je, da je bila novela v DZ z dopolnili spremenjena, vendar po njenem ni "šlo za neke posege, ki jih stroka ne bi dorekla". Novela po njenih besedah tudi ni nastala čez noč, pač pa se je pripravljala nekaj časa, pri tem pa so poleg Arhiva RS sodelovali tudi pokrajinski arhivi.

Po besedah Cvelfarja se v razpravi o noveli vse vrti okoli pol odstotka arhivov, to je arhiva nekdanje Službe državne varnosti (SDV), "vendar so arhivi več kot samo arhiv SDV".

Cvelfar: Novela prinaša nekaj pomembnih sprememb Novela po besedah Cvelfarja prinaša nekaj pomembnih sprememb. Med drugim ureja digitalizacijo arhivskega gradiva in s tem ravnanje z arhivi prilagaja tehnološkemu razvoju. Novela omogoča tudi lastno varstvo arhivov, kar pomeni, da lahko ustanove, ki izpolnjujejo določene pogoje, opravljajo arhivsko dejavnost, s tem pa razbremenijo Arhiv RS, je dejal.

Glede spremenjenega dostopa do arhivov, predvsem SDV, je Cvelfar poudaril, da so bile spremembe potrebne zaradi zahtev varuha človekovih pravic in informacijske pooblaščenke ter inšpekcije. Med drugim tudi zato novela varovanje občutljivih osebnih podatkov uvaja tudi za funkcionarje nekdanjega sistema.

Te podatke bodo za tiste, ki nimajo dovoljenja za izredni dostop do arhiva, tako anonimizirali oziroma prekrili. Bo pa anonimizacija po njegovih besedah omogočila tudi dostop do tistega gradiva, ki zaradi občutljivih osebnih podatkov ne bi bilo dosegljivo. Pri tem je Čibejeva omenila vpogled žrtev v njihove osebne dosjeje, ki vsebujejo občutljive osebne podatke tretjih oseb.

Zgodovinar Aleš Gabrič v noveli vidi korak naprej Zgodovinar Aleš Gabrič v noveli vidi korak naprej. Dostop do arhivov SDV, kot jih ureja novela, se mu ne zdi problematičen. Ob tem je dodal, da če bi se sedanji zakon izvajal dosledno, bi ljudje lahko videli še bistveno manj, kot so lahko.

Cvelfar pa je zavrnil tudi trditve, da bo moral nekdo, ki bo želel pridobiti izredni dostop neanonimiziranih dokumentov, napisati obsežen elaborat. Po njegovih besedah gre za obrazec na eni strani, na katerem bo treba izpolniti osnovne podatke in na kratko utemeljiti, zakaj javni interes pretehta nad varstvom občutljivih osebnih podatkov. Poudaril je tudi, da novela ne bo razveljavila že danih dovoljenj za izredni dostop.

Ne spreglejte