Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 9. 2012,
17.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 24. 9. 2012, 17.34

8 let

Udeležence konference v UKC Ljubljana skrbi "nadaljnje siromašenje sredstev"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Okoli 150 udeležencev strokovno-poslovne konference UKC Ljubljana je izrazilo skrb "nad nadaljnjim siromašenjem sredstev za zdravstvene storitve in investicije v zdravstvo".

Vodstvenim zdravstvenim delavcem, predstojnikom, medicinskim sestram in vodjam enot zaposlenim v UKC, ki so danes prišli na konferenco, se posebno skrb zbujajoče namreč zdi siromašenje slovenske "največje in najpomembnejše zdravstvene institucije", piše v sporočilu za javnost, ki so ga poslali iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC). Takšen način po njihovi oceni vodi v zniževanje standarda zdravstvene oskrbe pacientov.

Pod takimi pogoji ne morejo več slediti najkakovostnejši oskrbi Strokovna direktorica UKC Ljubljana Brigita Drnovšek je pri tem poudarila, da se bo krčenje sredstev zagotovo poznalo pri uvajanju novih tehnologij in zdravil pri bolnikih. Izpostavila je stalni porast števila bolnikov, starajočo se populacijo ter razmah težkih in kompleksnih obolenj, kar po njenih besedah zahteva celostno in strokovno napredno medicino. Vendar pa bodo prisiljeni ustaviti korak v napredku najnovejših metod zdravljenja, prenosa tujih inovacij in zdravil za slovenske bolnike, je dejala.

"Samo na etični pogon ne bo več šlo" Tudi generalni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec je menil, da "samo na etični pogon ne bo več šlo". Klinični center po njegovih besedah ne bo več mogel zagotavljati dosedanje stopnje strokovne obravnave, razvoja in izobraževanja. Stalno zniževanje sredstev jih peha v zaostanek, ne pa "v posodabljanje opreme in drugih investicij, ki jih naša največja zdravstvena institucija nujno potrebuje in zasluži".

V UKC lani opravili za 14 milijonov evrov neplačanih ali premalo plačanih storitev Podatki sicer kažejo, da so lani v UKC Ljubljana v okviru programa za obvezno zdravstveno varstvo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije opravili za 14 milijonov evrov neplačanih ali premalo plačanih storitev.

Zaposleni v UKC so tako na konferenci pozivali politike, naj razmislijo o prioritetah v zdravstvu. Hkrati so pozvali tudi k javnemu premisleku o tem, kakšno največjo terciarno institucijo želimo imeti, pa tudi o takojšnji širitvi zavezancev za plačilo prispevka, o dopolnilnem zavarovanju ter k razmisleku o povečanju prispevne stopnje, še piše v sporočilu za javnost.

Ne spreglejte