Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 3. 2008,
16.27

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 5. 3. 2008, 16.27

8 let, 6 mesecev

Turk za večja vlaganja v visoko šolstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Türk je povedal, da je družbeni konsenz o visokem šolstvu oz. iskanje odgovorov na kritična vprašanja glede družbenega konsenza treba doseči tako na akademski kot politični ravni.

Pri tem je poudaril vprašanje financiranja visokega šolstva in vprašanje strukture agencije za nadzor kakovosti v visokem šolstvu. Poudaril je, da so to razvojni imperativi, ki so potrebni tudi za uresničevanje Lizbonske strategije. Po mnenju predsednika republike je s tem povezana tudi bolonjska šolska reforma. "Ta ima temeljne vrednote, kot so večja učinkovitost študija, krajši študij in večja mednarodna mobilnost," je pojasnil. Ob tem se je vprašal, "ali se bolonjska reforma izvaja z zadostnim angažiranjem ali se izvaja zgolj še kot ena birokratska domislica".

Po višini finančnega vlaganja smo pod povprečjem Pojasnil je tudi, da se je v financiranje visokega šolstva, v primerjavi z vlaganjem države v osnovno in srednje šolstvo, malo vlagalo. "Po višini finančnega vlaganja na študenta glede na delež BDP smo pod povprečjem," je dejal in dodal, da je visoko šolstvo treba finančno podpirati. Obenem je dejal, da prihaja do zanimivega protislovja, ko se nove zasebne šole ustanavljajo z javnim denarjem, medtem ko javno visoko šolstvo zmanjšuje finančni primanjkljaj z zasebnimi viri s pomočjo izrednega študija.

Ne spreglejte