Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksandar Mićić

Ponedeljek,
3. 9. 2012,
13.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 3. 9. 2012, 13.02

8 let

Turk: Veselil sem se počitnic spomladi in veselil sem se šole jeseni

Aleksandar Mićić

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Šolske prireditve ob prvem šolskem dnevu se je na Osnovi šoli Riharda Jakopiča v Ljubljani udeležil tudi minister Žiga Turk.

Prireditev, ki so jo za prvošolčke pripravili na Osnovni šoli Riharda Jakopiča v Ljubljani, je obiskal tudi minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk. Na osnovni šoli, ki jo je tudi sam obiskoval, je imel nagovor, pred prireditvijo pa je nekaj besed namenil tudi novinarjem: "Šola je tukaj zaradi otrok in naj jim pomaga ohraniti radovednost, to je tisto, kar bi šola morala potešiti, in ustvarjalnost, to je tisto, kar šola ne bi smela omejevati, torej pustiti svobodo, raziskovalni duh, ambicijo narediti nekaj drugače, nekaj po svoje. Otroci pa v šolo prinesejo še nekaj, kar starši dostikrat pozabimo, to je neka dobronamernost, prijateljstvo, solidarnost. V teh težkih časih bo te solidarnosti potrebno še nekaj več. Vsi otroci so enaki. Želim, da se ne bi delili po premoženjskem stanju. Želim si tudi, da otroci ne bi iskali tovrstnih razlik med seboj. Hkrati pa apeliram na ravnatelje in učitelje, da bi programe predvsem tistih obšolskih dejavnosti prilagodili tako, da bi bili dejansko dostopni vsem."

Starši v šolo brez odvetnikov Minister je namenil nekaj besed tudi staršem in učiteljem: "Starši si želijo za svoje otroke čim boljšo šolo, želijo si čim boljšo izobrazbo za svoje otroke, popolnoma upravičeno zahtevajo za svoje otroke najboljše. Želim pa, da bi tudi spoštovali delo učiteljev, spoštovali delo ravnateljev, da bi v šolo hodili z nekim dobronamernim interesom, ne pa z odvetniki. Učitelji naj bodo prijatelji otrok. Njihove delo moramo vsi ceniti in spoštovati. Upam, da se stvari, ki so se dogajale zadnjega pol leta, ko so tudi šolstvo prizadeli varčevalni ukrepi, ne bodo poznale v učilnicah. Želim otrokom, staršem, učiteljem, ravnateljem, da bo vsak po svojim močeh prispeval k temu, da bi otrokom šola v lepem spominu ostala tako današnji dan kot vsa leta šolanja."

Skrajna možnost je nižanje števila zaposlenih Seveda se minister ni mogel izogniti odgovorom o morebitnih rezih v plače v javnem sektorju: "Država mora poskušati stakniti konec s koncem. To je možno na več načinov. Prihranki so mogoči na več področjih. Zelo dobro moramo pretehtati, katera področja so tista, kjer lahko še zategnemo pas, in katera področja to niso. Šolstvo se tukaj bori za isti denar kot sociala, zdravstvo, kultura, znanost, visoko šolstvo … V časih, ko število otrok upada, je težko zagovarjati večanje sredstev na tem področju. Če bi želeli izpolniti pričakovanja po zmanjševanju proračunskega primanjkljaja še naprej in glede na to, da smo se zavezali, da se plače ne bodo zmanjševale, ostane samo možnost znižanja števila zaposlenih. To pa je skrajna možnost. Upam, da bomo tudi s sindikati našli neki dogovor, kako premostiti to obdobje, ko vendarle v šolski prostor vstopajo večje generacije, s čim manj odpuščanja."

Stres naj ostane doma Ravnateljica OŠ Riharda Jakopča Tatjana Slavičič pa je ob prvem šolskem dnevu povedala: "Predvsem si želimo, da bi starši s pozitivno energijo sprejeli prvi šolski dan in tako vse naslednje dni. Stres naj ostane doma. Starši naj se spomnijo tistih lepih dni, ko so bili sami v šoli. Otroci večino prijateljev najdejo v šoli. Zavedati se moramo, da večina tega časa, ki je namenjen pridobivanju znanja, otrokom ni stresna. Mi se vedno veselimo prvega šolskega dneva, ki je za nas praznik, izziv. Otroke vedno pričakamo dobro pripravljeni, spočiti, z dobrimi občutki in s pozitivno energijo."

Ne spreglejte