Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 8. 2008,
14.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 1. 8. 2008, 14.09

8 let

Turk: Štrovsova stranka je popoln anahronizem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Gre "za reprizo reprize", je za Mladino povedal politični analitik Boštjan Turk.

Turk je še dodal, težavna je raba simbolov nekdanje SKD, vsebinski problem stranke pa je drugi Vatikanski koncil, kjer je bil eden od sklepov, da "Cerkev ne more ne v takšni ne v drugačni obliki politično delovati". "V tem smislu je Štrovsova stranka popoln anahronizem," je še dodal. "V javni spomin se je zapisal z nepozabnima izjavama" Štrovs je za Turka neznan človek, za katerega se je šele naknadno izvedelo, da je pomemben član NSi in nekdanji državni sekretar na ministrstvu za delo. V javni spomin se je zapisal predvsem z dvema dejanjema, saj je najprej "upokojence označil za relativno nepomemben problem družbe", potem pa še z izjavo o stranki NSi, "da jih Janševa stranka reže kot salamo". Težava nove stranke je tudi gradnja političnega programa na užaljenosti, je še dodal analitik.

"SDS bo zaradi vodenja EU profitirala" O pridobljenem ugledu v času mandata je za SDS dejal, da je bila prvič na oblasti in vodila EU. Tega pred njimi ni storil še nihče, zato bo v nastali situaciji profitirala, NSi pa je ujetnica svoje provincialne antiintelektualnosti in kompromitirana z vodenjem Darsa, saj so objektivno odgovorni za čezrazumno podražitev avtocestnega križa, je za Mladino povedal Boštjan Turk. Nadzorni svet Darsa z visokim članom NSi Francijem Slakom na čelu, je po njegovih besedah dajal soglasja za anekse k pogodbam, ki so podražili gradnjo avtocest in jih mednarodna praksa ne pozna.

"Letošnje volitve bodo podobne vsakim pred njimi" Letošnje volitve bodo podobne vsakim pred njimi, saj je situacija polarizirana, le da včasih po besedah Turka izstopajo bloki, drugič "stranke oziroma liderji". SLS in NSi v tem trenutku v desni blok prišteva le pogojno, za kar vidi razloge v izraziti krizi identitete v obeh strankah, kar ju postavlja na mejo parlamentarnega praga.

"Predsednik vlade bo potreboval zelo učinkovito retoriko" Na vprašanje, v katero smer bodo šle predvolilne kampanje pomladnih strank, je odgovoril, da bo SDS poskušal ohraniti pozitivno vlogo lastne kompetentnosti pri vladanju, a bo "predsednik vlade potreboval zelo učinkovito retoriko, da bo kompenziral primanjkljaj na področju zunanje politike", kjer Dimitrij Rupel predstavlja "mehki trebuh" koalicije. Kampanji SLS in NSi sta po Turkovem mnenju predvidljivi, saj se bo Bojan Šrot še naprej "mojstrsko zapletal v protislovja, ki zadevajo zvezo stranke s tajkunsko fronto", kampanja NSi pa bo "standardna: vrednote, družina, prihodnost."

"Krščanska demokracija bi lahko imela do 20 odstotnih točk" O neuspešnosti krščanske demokracije pri nas, je Turk za Mladino povedal, da bi z malo pameti pri nas še vedno imela med 15 in 20 odstotnih točk, a so bila pričakovanja ljudi konec osemdesetih precej večja kot danes.

"Šrot sijajen župan knežjega mesta in nič več" Bojan Šrot je po njegovo pravilno napovedal, da bo njegova stranka na volitvah dosegla dvomestno številko, kar pomeni ničlo in še eno decimalko. Hkrati predstavlja Šrot, ki je "sijajen župan knežjega mesta, vendar to in nič več", tako kot Franci But v SLS le prehodno figuro, saj bo po njegovih besedah prihodnji predsednik SLS eden od bratov Podobnik.

Ne spreglejte