Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 9. 2011,
15.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

človekove pravice poročilo

Torek, 13. 9. 2011, 15.33

8 let

Türk izpostavil prešibko zaščito človekovih pravic v sodstvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik je predsedniku republike Danilu Türku predala redno letno poročilo varuha.

Predsednik republike Danilo Türk bo poročilo varuhinje za leto 2010, kot je povedal, skrbno prebral in ugotovil, kakšne dejavnosti lahko kot predsednik republike vodi za izboljšanje stanja. Njegovo siceršnje spremljanje stanje človekovih pravic ga namreč navaja na sklep, da je delo varuhinje pomembno prispevalo k temu, da so se nekatere stvari pri nas izboljšale. "Imamo napredek, a tudi številne probleme" "Imamo napredek pri človekovih pravicah, a tudi številne probleme," je opozoril. Predsednik je posebej izpostavil potrebo po večji kakovosti delovanja državnih organov v varstvu človekovih pravic. "Pri pravosodju smo na primer opazili določeno izboljšanje, kar zadeva sodne izostanke, ki niso več akutni problem, kot so bili nekoč. Vendar je praksa sodišča taka, da obstaja občutek prešibke zaščite človekovih pravic in kakovost tega dela je treba izboljšati," je poudaril Türk in pri vprašanju neučinkovitosti dela inšpekcijskih služb, na kar opozarja varuhinja, izpostavil nujno potrebo po kvalitetnejšem delu.

Potreba po ustanovi za človekove pravice

Kot pravi, so v poročilu še nekatere druge pomanjkljivosti, ki jih je treba odpraviti, tudi institucionalne. Treba je, denimo, ustanoviti nacionalni organ - ustanovo za človekove pravice. "To je naša mednarodna obveznost in je povezana s celotno politiko uresničevanja človekovih pravic," je še poudaril predsednik republike. Predlog je bil že enkrat pripravljen skupaj z ministrstvom za zunanje zadeve, a ga vlada ni sprejela, pa je pristavila varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik.

Povedala je še, da je predsednika obvestila o delih poročila, ki se nanašajo na problematiko nadzora oziroma prešibkega delovanja nadzornih služb, posebej inšpekcijskih. Pogovarjala sta se tudi o problematiki delovnopravne zakonodaje delavcev, ki so prikrajšani za svoje pravice, ki izvirajo iz dela. "To je bila tudi osrednja tema pogovora," je še navedla.

Ne spreglejte