SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tožilstvo zahteva preiskavo zoper nekdanjega medijskega mogotca Mateja Raščana

4

termometer

Specializirano tožilstvo po neuradnih informacijah zoper nekdanjega medijskega mogotca Mateja Raščana zaradi milijonskega oškodovanja Dela Revij zahteva sodno preiskavo.

Specializirano državno tožilstvo (SDT) je na ljubljansko okrožno sodišče vložilo zahtevo za preiskavo zoper Mateja Raščana, nekdanjega medijskega mogotca, ki med drugim velja tudi za "grobarja" družb Delo Revije in Rašica Point, v Večeru piše Damijana Žišt.

Raščan Delo Revije oškodoval za več deset milijonov evrov? Raščana, ki trenutno ne živi v Sloveniji, SDT v zahtevi za preiskavo neuradno bremeni kaznivih dejanj poslovne goljufije, zlorabe položaja ali pravic in pranja denarja, ker naj bi kot predsednik uprave Dela Revij družbo oškodoval za več deset milijonov evrov na račun najetih posojil pri več slovenskih bankah.

Tožilstvo naj bi Raščanu očitalo, da je po prevzemu Dela Revij izkoristil ugodno bonitetno oceno Dela Revij in družbo v zelo kratkem času občutno prezadolžil z najemanjem posojil pri različnih poslovnih bankah. Neuradno naj bi bila najbolj oškodovana državna NKBM, za več kot pet milijonov evrov, z nekaj manj terjatvami ji sledi Hypo.

Raščanu odobrili slabo zavarovana ali pa nezavarovana posojila Raščanova družba Monera je leta 2008 prevzela takrat vodilno družbo za izdajanje revij Delo Revije. Bančna posojila, ki jih je najemal Raščan, so bila slabo ali pa sploh niso bila zavarovana. Denar bank ni bil porabljen za tekoče poslovanje, čemur je bil namenjen, ampak je Raščan z njim financiral druge lastne projekte in izplačal preostale lastnike Dela Revij, še piše Večer.

Tako je družbo Delo Revije povsem izčrpal in jo leta 2012 pahnil v stečaj. Podjetje je ostalo brez vsakršnega premoženja, banke upnice pa so tako izgubile možnost, da bi dobile vrnjen posojen denar.

Na specializirano državno tožilstvo smo se obrnili za pojasnila glede preiskave. Njihove odgovore še čakamo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin