SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tožilec iz Maribora zaradi kaznivega dejanja suspendiran

3

termometer

Tožilca Borisa Marčiča, ki je bil zaradi krive izpovedbe pravnomočno obsojen na šestmesečno pogojno zaporno kazen, so suspendirali.

To so potrdili na mariborskem okrožnem tožilstvu. Ker gre za naklepno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti in zaradi katerega je tožilec lahko razrešen, so ga začasno odstranili iz tožilske službe.

Pred dnevi so na vrhovnem tožilstvu potrdili, da lahko tožilcu takšen ukrep v skladu z zakonom izreče generalni državni tožilec Zvonko Fišer po predhodnem mnenju državnotožilskega sveta.

Marčič za izjave ni dosegljiv Fišer je že 12. januarja ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča obvestil, da bo mnenje o osebnostni neprimernosti tožilca za opravljanje funkcije posredoval v zakonskem roku. Kot so dodali na vrhovnem tožilstvu, je izdelava mnenja v zaključni fazi, ministru pa bo posredovano takoj, ko bo izdelano.

Višji državni tožilec Marčič danes ni bil dosegljiv, za medije pa je pred dnevi med drugim povedal, da je na vrhovno sodišče vložil zahtevo za varstvo zakonitosti zaradi kršitve pravice do obrambe.

Suspenz je pričakoval, čeprav se mu ne očita, da je kaznivo dejanje storil v povezavi z njegovo službo. Znani tožilec, ki je medtem že izgubil tudi mesto vodje gospodarsko-kazenskega oddelka na mariborskem okrožnem tožilstvu, se je na slovenjgraškem sodišču znašel, ker je v primeru prometnega prekrška njegovega sina marca 2010, ko naj bi v Mariboru prehiteval v škarje, kot priča potrdil sinove nasprotne trditve, policisti pa trdijo, da Marčiča sploh ni bilo z njim v avtomobilu. Medtem je sicer domnevni prekršek sina že zastaral.

Boris Marčič je v svoji tožilski karieri vodil nekatere odmevne sodne pregone. V preteklosti se je lotil zdaj že pokojnega propadlega Dadasovega poslovneža Davorina Sadarja, v zadnjem času pa tudi nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin