Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Ponedeljek,
7. 9. 2015,
12.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sova

Ponedeljek, 7. 9. 2015, 12.53

8 let

To so najodmevnejše afere slovenskih obveščevalcev

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zadnja afera, ko so Avstrijci zalotili slovenske obveščevalce, je le ena izmed odmevnih afer, povezanih s slovenskimi obveščevalci. Poglejmo, katere afere so še dvigale prah v slovenski javnosti.

Kot piše današnji Dnevnik, si je Slovenska obveščevalno-varnostna agencija (Sova) za tarčo izbrala avstrijsko veleposlaništvo v Sloveniji. Operativcu Sove so naročili, naj vzpostavi tesne stike z zaposleno na veleposlaništvu. A vohunsko snubljenje se je za Sovo slabo končalo, saj uslužbenka v sodelovanje ni privolila in je o dogajanju obvestila nadrejene.

Spodrsljaji pri vohunjenju za našimi severnimi sosedi so tako le še ena v nizu afer, ki so povezane s slovenskimi – civilnimi in vojaškimi – obveščevalci.

Afera Depala vas Ta politična afera je izbruhnila marca 1994, ko so štirje pripadniki slovenske vojske, med njimi tudi dva vojaška obveščevalca, aretirali tajnega sodelavca policije Milana Smolnikarja, ki je skušal pridobiti zaupne dokumente ministrstva za obrambo. Takratnega obrambnega ministra Janeza Janšo je državni zbor razrešil. Štirje pripadniki vojske, ki so aretirali Smolnikarja, so bili kazensko ovadeni, da so aretacijo opravili na grozovit način. Za grozovit način so bili oproščeni, medtem ko je drugi del ovadbe zastaral.

Hrvati zasežejo slovenski vohunski kombi Slovenska pripadnika Obveščevalno-varnostne služne (OVS) ministrstva za obrambo sta januarja 1998 z vohunskim kombijem zašla na Hrvaško, kjer so ju odkrili tamkajšnji obmejni organi in jima zaplenili vozilo z vso opremo in s podatki. Slovenska obveščevalca so Hrvati izpustili, v Sloveniji pa sta zaradi nevestnega dela izgubila službi. Hrvati so nam kombi vrnili leta 2001.

Sovin črni fond Leta 2007 je vladna komisija, ki jo je vodil takratni pravosodni minister Lovro Šturm, ugotovila obstoj črnega fonda v Sovi. Sova je iz tega fonda med drugim kupila tudi letalsko vozovnico za indijskega zdravnika, ki se je leta 2005 srečal s takratnim predsednikom države Janezom Drnovškom. Več tisoč evrov pa je Sova iz tega fonda plačala za ročno uro za uslužbenca agencije, ki je šel v pokoj.

Razkrita tajna lokacija Mediji so maja 2007 razkrili tajno lokacijo v središču Ljubljane, kjer je nemška obveščevalna služba (BND) s pomočjo Sove nadzirala telekomunikacije z Balkana. Šlo je za skupni projekt Sove in BND, v katerem so agenti prisluškovali iz zgradbe v bližini Telekomove stolpnice na Slovenski cesti.

Afera Sanader – Janša Nekdanji predsednik slovenske vlade Anton Rop je junija 2007 izjavil, da sta se pred volitvami leta 2004 tedanja slovenski in hrvaški premier Janša in Ivo Sanader dogovarjala za incidente v Piranskem zalivu, kar naj bi bilo razvidno iz prisluhov Sove. Pozneje je preiskovalna komisija državnega zbora ugotovila, da na podlagi pregledanih dokumentov Sove ni mogoče trditi, da sta se Janša in Sanader dogovarjala o incidentih v Piranskem zalivu.

Nezakonito zbiranje podatkov? Leta 2013 so mediji poročali o elektronskem dopisovanju pred državnozborskimi volitvami leta 2011 med takratnim vodjo koprske izpostave Sove Sandijem Bonaco in direktorjem Sove Sebastjanom Selanom. Iz dopisovanja je bilo razvidno, da je Sova beležila podatke o osebah iz političnega življenja, policije in vojske.

Afera Veberkom Marca letos so trije poslanci, člani komisije za nadzor nad varnostnimi in obveščevalnimi službami na OVS ministrstva za obrambo, opravili nenapovedani nadzor. Izbruhnila je afera Veberkom, saj je prišlo v javnost, da je zdaj že nekdanji minister za obrambo Janko Veber vojaškim obveščevalcem naročil analizo posledic prodaje Telekoma. Zaradi tega je pozneje državni zbor na predlog predsednika vlade Mira Cerarja razrešil Vebra.

Afera Pirangate Julija letos je izbruhnila prisluškovalna afera, ko so mediji – najprej srbski in nato hrvaški - objavili posnetek pogovora med slovenskim članom arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem in slovensko agentko pri tem sodišču Simono Drenik. Telefonske pogovore med njima so najverjetneje posneli hrvaški obveščevalci. Za kritike je bil ta dogodek tudi znak slabega dela slovenskih obveščevalcev oziroma protiobveščevalcev, ki niso preprečili prisluškovanja.

Ne spreglejte