Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 11. 2023,
11.50

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,33

Natisni članek

poplave ARSO

Petek, 3. 11. 2023, 11.50

6 mesecev

Hidrolog Polajnar: Voda bo ogrožala naselja. Smo zaskrbljeni.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,33

"Skrbi nas tudi nedeljsko vremensko dogajanje. Namočenost je bistveno večja, kot je bila, zato bodo reke porasle bistveno bolj, predvsem na območju Posočja, Gorenjske, osrednje Slovenije, tokrat pa tudi na območju jugovzhodne Slovenije. Zlasti na Pokolpju ter na območju kraških rek na Notranjskem in Dolenjskem," opozarja Janez Polajnar z agencije za okolje.

"Prišli smo v drugo fazo poplavnega dogodka. Hudourniška voda iz Gorenjske odteka proti osrednji Sloveniji. Sava je v okolici Ljubljane ravno v tem času dosegla svoj maksimum. K sreči na spodnji meji glede na včerajšnja predvidevanja. Visokovodni val se pomika proti Zasavju, kjer pričakujemo poplavljanje Save. Nekje do večera pa naj bi val dosegel Hrvaško," je na današnji novinarski konferenci dejal Janez Polajnar z agencije za okolje.

"Nekoliko večje poplavno žarišče je danes na reki Dravi. Ta je prav v tem času močno narasla z dotokom iz Avstrije. Poplavlja že v Dravogradu. Poplavni val se bo proti večeru in čez noč širil proti spodnjemu toku reke Drave, zato ponekod pričakujemo obsežnejše poplave kot običajno. Predvsem pod Mariborom, območje med kanalom in staro strugo Drave. Ta naselja bodo ogrožena. Tudi od jeza Markovci proti meji s Hrvaško bodo ponoči ogrožena naselja, pa delno tudi jutri v jutranjih urah. Pričakujemo, da bo poplavni val na Dravi v Sloveniji vztrajal nekje do noči na nedeljo. Torej še vso soboto bo Drava poplavljala v spodnjem toku," je še dejal Polajnar.

"Skrbi nas tudi nedeljsko vremensko dogajanje. Namočenost je bistveno večja, kot je bila, zato bodo reke porasle bistveno bolj, predvsem na območju Posočja, Gorenjske, osrednje Slovenije, tokrat pa tudi na območju jugovzhodne Slovenije. Zlasti na Pokolpju ter na območju kraških rek na Notranjskem in Dolenjskem," je poudaril Polajnar.

Gregorčič: Ta noč bo spet napeta

"Jutro je prineslo olajšanje. Stopnjo vremenskega opozorila smo spustili na rumeno, le za Primorsko velja oranžni alarm zaradi vetra," je na začetku dejal Branko Gregorčič. Po njegovih besedah je bila pretekla noč zelo burna. V hribih je pihal viharni veter, na Kredarici s sunki do 185 kilometrov na uro. Količina padavin v Posočju in na bohinjskem koncu je presegla 200 litrov na kvadratni meter.

"Zaradi močnih padavin tudi v Avstriji bo v prihodnjih dneh zelo visok vodostaj reke Drave," je nadaljeval Gregorčič. Jutri bo po njegovih besedah miren dan, v noči na nedeljo pa nas čaka še ena vremenska fronta, ki bo manj izrazita, kot je bila današnja. "Zaradi vetra je izdan oranžni alarm za Primorsko, na severozahodu države pa zaradi količin padavin. Napovedujemo sicer za polovico manj padavin, vendar je treba upoštevati, da bo teren še vedno namočen in zato ne bo šlo za brezskrbno situacijo. Računamo pa, da bo manj napeto, kot je bilo to noč. Že v nedeljo popoldne bo najverjetneje posijalo sonce in začetek prihodnjega tedna bo večinoma suh," je še dejal Gregorčič. 

Priprave potekale od četrtka

Direktorica direkcije za vode Neža Kodre je dejala, da so že v četrtek na ogroženih območjih od Obale, Posočja do območij zgornje in srednje Save izvajali intervencijske nujne ukrepe za zmanjševanje nevarnosti, ki bi lahko nastopila ob povečanih vodostajih.

Ponoči so ob potrebi aktivirali tudi suhe zadrževalnike, da so zadržali poplavne valove, in v sodelovanju s civilno zaščito vzpostavljali pretočnost vodotokov. Dežurstva in interveniranje pa se bodo zdaj nadaljevala v porečju Drave, sploh popoldne in ponoči, ko bo začela poplavljati.

Ko bodo vodostaji po Sloveniji to omogočali, pa se bodo vrnili k t. i. izrednim ukrepom, ki so jih izvajali pred obilnim deževjem v zadnjih dneh, in nadaljevali sanacijo po avgustovskih poplavah.

180 dogodkov

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je povedal, da so v današnji noči in jutru skupaj zabeležili 180 dogodkov, a vsi niso povezani z obilnimi padavinami. Predvsem je opozoril na možnost poplavljanja Drave, zato so sprožili celoten alarmni sistem na Dravi od Koroške do Podravja. Občinam so izdali tudi nekaj protipoplavnih vreč.

Ob tem se je zahvalil vsem pristojnim, ki so se na obilne padavine dobro pripravili. Izpostavil je pripadnike civilne zaščite v Baški grapi, ki jim je deževje danes prizaneslo, so pa imeli "dobro vajo". Tam sicer še vedno odpravljajo posledice nalivov iz prejšnjega tedna na vodotokih in cestah.

d
Novice V vremenskem kaosu pri sosedih mrtvi in pogrešani #video
Most pri Planiki Kranj
Novice Arso opozarja pred poplavljanjem dveh rek: ena lahko v soboto obsežno poplavi
Ne spreglejte