SiolNET. Novice Slovenija
0,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Testiranje učiteljev ostaja neznanka. Štrukej napoveduje stavko. #video

0,53

termometer

Težave v šolah so se začele že pred začetkom novega šolskega leta. Učiteljem, ki niso cepljeni oziroma koronavirusa še niso preboleli, se namreč zaradi pomanjkljivega odloka trenutno ni treba testirati. To pa je težava, saj so se v šolah začeli popravni izpiti. Vlada učiteljev namreč ni štela med zaposlene, ki morajo pri delu izpolnjevati pogoj PCT.

"Predvidevam, da so nas preprosto pozabili dodati," je ugibal eden od ravnateljev. Ali bodo učitelji pred delom z učenci preverili, ali so zdravi, je torej stvar njihove dobre volje. Medtem pa že vprašanja ravnateljev: kdo bo kril stroške hitrih testov, ki lahko v velikih kolektivih poletijo v nebo?

"Vsem, ki bodo ta trenutek rekli, da se ne bodo testirali, ne morete ničesar, ker ni podlage za obvezno testiranje," je povedal Branimir Štrukelj iz SVIZ.

Kdo bo zaposlenim plačal stroške hitrega testiranja, kar bo od ponedeljka naprej plačljivo, je še eno izmed vprašanj, ki si jih zastavljajo ravnatelji. Pri tem je oster Štrukelj, saj v primeru, da bi se strošek testiranja prevalil na zaposlene, napoveduje stavko: "SVIZ se bo temu uprl z vsemi razpoložljivimi sredstvi in pozval članstvo, da se opredeli o splošni stavki v vzgoji in izobraževanju."

Gostinski lokal Novice Delodajalci ostro: Gospodarstvo nima več rezerv Branimir Štrukelj Novice Štrukelj: Štirinajst dni pred začetkom pouka še brez bistvenih odgovorov #video

"Mi zaupamo učiteljem, staršem in dijakom"

Na srednjih šolah so se dopolnilni in popravni izpiti že začeli. Ravnatelj srednje frizerske šole Ljubljana nam je takole pokazal razpored popravnih rokov.

"Kljub temu da ni pravne podlage za testiranje učiteljev, sem se odločila in učitelje pozvala, naj v šolo pridejo testirani," je dejala Fani al Mansour, ravnateljica Srednje poklicne in strokovne šole Bežigrad Ljubljana.

"Pri nas je večina učiteljev cepljena, tisti, ki naj bi se testirali, imamo pa organizirano testiranje. Vedo, kdaj je, in vsi pridejo. Temelji na zaupanju. Ne preverjamo PCT-pogoja z aplikacijo, ker za to ni nobenih pogojev, ker zaupamo učiteljem, da skrbijo zase in svojo okolico, tako kot zaupamo tudi staršem in dijakom," je pojasnila Alenka Krapež, ravnateljica Gimnazije Vič.

A v primeru, ko kdo vendarle ne bo izpolnjeval pogoja PCT, šole ne vedo, kako se odzvati.

Gostinski lokal Novice Delodajalci ostro: Gospodarstvo nima več rezerv šolstvo, pouk, učenci, šola Novice Novost v šoli: PCT-pogoj bo veljal tudi za študente

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin