Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 3. 2021,
20.38

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,35

7

Natisni članek

ukrepi Koronavirus

Sreda, 17. 3. 2021, 20.38

3 leta, 1 mesec

Terase lokalov se odpirajo v še eni regiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,35

7

gostinski lokal | Foto STA

Foto: STA

Vlada je odločila, da med obstoječe rumene statistične regije uvrsti tudi primorsko-notranjsko regijo, kar pomeni, da bo tudi tu dovoljena strežba na terasah in vrtovih gostinskih lokalov. Prav tako so po vsej državi znova dovoljeni shodi, ki se jih lahko udeleži do deset ljudi, omejitev gibanja med 21. in 6. uro ostaja. Obalno-kraška regija iz rdeče prehaja v oranžno fazo, s tem pa se odpravi omejitev gibanja z drugimi regijami.

Spremembe, ki jih je na današnji seji sprejela vlada:

– po vsej državi (ne glede na statistično regijo) bodo dovoljeni shodi, ki se jih lahko udeleži do deset ljudi;

– odpravljena je tudi omejitev v obalno-kraški regiji, ki je postala oranžna regija, zato se odpravijo vse omejitve glede gibanja med to regijo in drugimi regijami;

– med obstoječe rumene statistične regije, kamor že spadata posavska in jugovzhodna Slovenija, se uvršča tudi primorsko-notranjsko regijo, kar pomeni, da se tudi v njej sprošča gostinska dejavnost priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov; 

– sprememba odloka s področja vzgoje in izobraževanja v glasbenih šolah poleg izvedbe individualnega pouka dovoljuje tudi pouk baleta in sodobnega plesa;

– spremembe so glede ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev končnim uporabnikom in pri uresničevanju verske svobode.

Odprava omejitev v obalno-kraški regiji

Vlada je na današnji seji obalno-kraško statistično regijo uvrstila na oranžni seznam regij, zato se odpravijo vse omejitve glede gibanja med to regijo in drugimi regijami. Dovoli se tudi zbiranje (druženje) do deset ljudi, tako kot že velja v vseh drugih regijah. 

V obalno-kraški regiji so bile od uvrstitve v rdečo fazo lahko odprte vse trgovine oz. dejavnosti, pri katerih od zaposlenih ni zahtevano testiranje, denimo pošte, bencinski servisi, dostavne storitve in banke, med ostalimi pa so lahko odprte trgovine velikosti do 400 kvadratnih metrov. Z uvrstitvijo regije v oranžno fazo bodo, tako kot sedaj velja za ostale regije, lahko ob določenih pogojih odprte vse trgovine. (STA)

Dovoljeni so shodi do deset ljudi

Po vsej državi (ne glede na statistično regijo) so dovoljeni shodi, ki se jih udeleži do deset ljudi. Še vedno pa je začasno prepovedano zbiranje (druženje) več kot deset ljudi, razen za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva. Prav tako še vedno povsod ostaja omejitev gibanja v nočnem času med 21. in 6. uro. Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu in velja do 26. marca 2021.

Terase lokalov se odpirajo tudi v primorsko-notranjski regiji

Vlada je prav tako odločila, da se med rumene statistične regije, kamor že spadata posavska in jugovzhodna Slovenija, uvrsti tudi primorsko-notranjska regija, kar pomeni, da se tudi v njej sprošča gostinska dejavnost priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov. Strežba pijače in hrane na terasah in vrtovih gostinskih lokalov bo dovoljena med 6. in 19. uro, gostje bodo morali lokal zapustiti do 19.30.

Izjeme v oranžno obarvanih statističnih regijah se ohranijo, iz rdeče v oranžno fazo pa prehaja obalno-kraška statistična regija, v kateri zaradi ugodnejše epidemiološke slike ne veljajo več omejitve, ki so zanjo veljale do zdaj. Spremembe v teh dveh regijah se začnejo uveljavljati 22. marca.

V glasbene šole se vračata pouk baleta in sodobnega plesa, znova tudi verouk

Vlada je na današnji seji odločila, da je ob zagotavljanju zadostne razdalje med učenci v glasbenih šolah znova dovoljen pouk sodobnega plesa in baleta. Prav tako je z negativnim izvidom na okužbo z novim koronavirusom dovoljeno izvajanje verske oz. duhovne vzgoje in izobraževanja.

V knjižnicah, muzejih in galerijah, kjer po kriterijih predpisane kvadrature sicer ne bi bilo dovoljeno združevanje desetih oseb, je to po novem dovoljeno, če je med njimi mogoče zagotoviti medosebno razdaljo najmanj 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva, so sporočili po današnji seji, na kateri je vlada pretresala epidemiološke razmere.

S ponedeljkom je v glasbenih šolah poleg izvedbe individualnega pouka dovoljen tudi pouk baleta in sodobnega plesa, pri čemer pa morata biti med udeleženci zagotovljena vsaj dva metra medsebojne razdalje.

Na 48 ur pa je vlada podaljšala veljavnost negativnega izvida hitrega ali PCR testiranja, s katerim lahko zaposleni v vzgoji in izobraževanju uveljavljajo izjemo pri tedenskem testiranju.

Dovoljeno je tudi izvajanje verske oz. duhovne vzgoje in izobraževanja, pod pogojem, da imajo učitelji verouka negativen izvid testa na okužbo z novim koronavirusom. Hitro ali PCR testiranje morajo opraviti enkrat tedensko oz. pred samo izvedbo dejavnosti, če jo izvajajo le občasno.

Število oseb, ki kolektivno uresničujejo versko svobodo v zaprtih prostorih, pa je še naprej omejeno na enega udeleženca na 30 kvadratnih metrov zaprte površine oz. več udeležencev, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva. Medosebna razdalja med osebami, ki ne prihajajo iz istega gospodinjstva, mora biti najmanj 1,5 metra. (STA)

Vlada v proračunu prerazporedila 111 milijonov evrov

Vlada je danes večinoma na podlagi protikoronske zakonodaje znotraj proračuna prerazporedila nekaj manj kot 111 milijonov evrov. S tem bo med drugim zagotovljeno financiranje podjetij, ki jih je prizadela epidemija, izplačilo dodatkov zaposlenim v javnem sektorju ter povrnitev nadomestila plač delavcem na čakanju.

Za povračilo kriznega dodatka, ki so ga delodajalci izplačali zaposlenim delavcem na podlagi sedmega protikoronskega zakona, je vlada Finančni upravi RS prerazporedila 60 milijonov evrov.

V finančni načrt ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo je sklenila prerazporediti 30,6 milijona evrov. Od tega bo 30 milijonov evrov namenjenih kot jamstvo za bančne kredite za mikro, mala in srednje velika podjetja ter za zniževanje bančnih stroškov. S preostalimi sredstvi v višini 594 tisoč evrov bo poravnana upravljavska provizija za izvajanje finančnih produktov skladno s sedmim protikoronskim zakonom.

Na podlagi šestega protikoronskega zakona se bo prerazporedilo 13,2 milijona evrov, in sicer za financiranje dodatka v skladu s kolektivno pogodbo za javni sektor.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport bo v okviru svojega finančnega načrta prerazporedilo skupaj 6,8 milijona evrov. S tem se bo zagotovilo sredstva za pokrivanje izpada plačil varstva otrok v vrtcih, kadar so ti zaprti, oz. karantene, za izplačilo dodatkov zaposlenim za delo v rizičnih razmerah ter za pokrivanje izpada prihodkov v študentskih in dijaških domovih. (STA)

Ne spreglejte