SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tekoči posli ministrov vs. polna pooblastila vlade

4

termometer

Vlada ima polna pooblastila, medtem ko vse več njenih ministrov opravlja le še tekoče posle. Kaj to v praksi pomeni za delovanje vlade?

Ob včerajšnjem nastopu je predsednika vlade Janeza Janše povedal, da kljub željam koalicijskih partneric ne namerava odstopiti, njegova vlada pa dela s polnimi pooblastili naprej. Ministra Janez Šušteršič in Senko Pličanič, ki sta že podala odstopni izjavi, sta javnost obvestila, da opravljata samo še tekoče posle. Kako vlada, ki ima polna pooblastila in ministra, ki opravljata samo tekoče posle, sploh deluje?

Kaj so tekoči posli, v zakonu ni določeno Pravni strokovnjak dr. Rajko Pirnat o tej dilemi pravi: "Minister mora opravljati tekoče posle do imenovanja novega ministra ali do imenovanja vršilca dolžnosti. Kaj so to tekoči posli, pa v zakonu ni točno določeno. Ministri v odstopu morajo opravljati naloge za nemoteno delovanje ministrstva, kot so vodenje upravnih postopkov, izvajanje zakonov, ki so vezani na neki rok … Niso pa tekoči posli izdajanje novih predpisov ali pravil, razen če zakon drugače zahteva. Tekoči posli tudi niso oblikovanje novih zakonov, rezen če je tak zakon nujen."

Ali so rešitev vršilci dolžnosti? Rešitev nastalega položaja Pirnat vidi v imenovanju vršilcev dolžnosti: "Pričakujem, da bodo imenovani vršilci dolžnosti, kar predsednik vlade lahko stori, ti pa imajo polna pooblastila. Takšno stanje pa ne more trajati več kot tri mesece." Vršilci dolžnosti so namreč lahko imenovani za največ tri mesece.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin