SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tanja Fajon podpredsednica poslanske skupine S&D v Evropskem parlamentu

1

termometer

Slovenska evropska poslanka Tanja Fajon je bila izvoljena na mesto podpredsednice poslanske skupine naprednega zavezništva socialistov in demokratov (S&D) v Evropskem parlamentu.

Tanja Fajon je na izvolitev ponosna, še posebej ker ji je uspelo kljub dejstvu, da je slovenska delegacija med najmanjšimi. "Vesela sem, da so me kolegice in kolegi s tako veliko večino podprli kot podpredsednico politične skupine," je v odzivu na izvolitev zapisala Fajonova. "Delo v novem mandatu bo izziv, priložnost in velika odgovornost," je poudarila.

"Dokaz, da so prepoznali moje delo" Slovenska evropska poslanka je bila na enega izmed devetih podpredsedniških mest skupine izvoljena s 109 od 152 glasov. Fajonova dosežek vidi kot "dokaz, da so tako predsednik S&D Martin Schulz kot kolegice in kolegi prepoznali moje delo v iztekajočem se mandatu".

Ob predstavitvi svoje kandidature je Fajonova med drugim poudarila, da svojo vlogo v vodstvu S&D vidi na področju komunikacij, saj bo skupina "zaradi drugačne sestave parlamenta, prihoda nacionalistov in ksenofobov, vključno s fašisti in neonacisti, morala ravnati bolj odzivno, odločno in jasno, da bodo volivci prepoznali razliko".

Fajonova bo bdela nad demokratičnimi vrednotami v državah članicah Tanja Fajon, sicer podpredsednica slovenske SD, bo imela tudi na ravni evropskih socialistov (PES) v novem mandatu v Evropskem parlamentu eno od vidnejših vlog. Delovala bo namreč kot predsednica mreže za demokracijo in bo tako "bdela nad demokratičnimi vrednotami v državah članicah, demokratičnim primanjkljajem in morebitnimi kršitvami človekovih pravic ter prihodom nacionalistov in ksenofobov, ki bi v Evropi lahko širili sovražni govor", so sporočili iz pisarne Fajonove.

Fajonovi so čestitali tudi v slovenski SD. Spomnili so na zaupanje slovenskih volivcev, ki so Fajonovo na letošnjih evropskih volitvah izvolili s preferenčnimi glasovi, ter izrazili prepričanje, da je bilo tudi njeno dosedanje delo v Evropskem parlamentu prepoznano kot zelo uspešno ter v dobrobit celotne Evrope.

S&D med drugim pozivajo k spodbujanju vlaganj in trajnostni rasti 191 poslancev S&D je sicer danes poleg novih vodilnih predstavnikov sprejelo tudi svoj program za spremembe pred vrhom EU, ki se bo začel v četrtek. Že v torek zvečer pa so za kandidata za predsednika Evropskega parlamenta potrdili Schulza.

"Imamo le eno osrednjo zahtevo za katerega koli kandidata za predsednika Evropske komisije: nova komisija mora biti predana politikam, ki izboljšujejo dnevno življenje tistih, ki so najbolj trpeli zaradi recesije in varčevanja, in še posebej brezposelnih in depriviligiranih v naših družbah," je ob tem izpostavil Schulz.

V S&D med drugim pozivajo k spodbujanju vlaganj, trajnostni rasti in spodobnim delovnim mestom ter so za spopad z revščino in neenakostjo. Kandidati za predsednika Evropske komisije se bodo morali, če bodo želeli njihovo podporo, zavezati k varovanju pravice do svobodnega gibanja ob preprečitvi socialnega dumpinga, h krepitvi spoštovanja temeljnih pravic ter kohezijske politike in k vzpostavitvi učinkovite skupne migracijske in azilne politike. Prav tako bodo morali obljubiti, da bodo EU napravili bolj demokratično, transparentno in odgovorno državljanom.

V S&D so izpostavili tudi svoje pomisleke o uresničevanju pakta za stabilnost in rast in novo komisijo pozvali k odpravi pomanjkljivosti. Pravila morajo biti po njihovem uresničena na način, da spodbujajo javna vlaganja in podpirajo trajnostno rast in ustvarjanje delovnih mest, so sporočili iz S&D.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin