Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 8. 2021,
8.22

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

17

Natisni članek

Afganistan talibani

Ponedeljek, 23. 8. 2021, 8.22

2 leti, 7 mesecev

Talibani si želijo podrediti še eno provinco

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

17

Afganistan | Foto Reuters

Foto: Reuters

Talibani so v nedeljo sporočili, da je več sto njihovih borcev na poti v dolino Pandžšir, enega redkih delov države, ki še ni pod njihovim nadzorom. Tam se njihovi nasprotniki pripravljajo na dolgotrajen spopad, če jih talibani ne bodo vključili v pogajanja o oblikovanju vlade. Rusija pa je danes posvarila, da v Afganistanu obstaja "tveganje vnovične državljanske vojne".

"Več sto mudžahedinov islamskega emirata je na poti v provinco Pandžšir, da bi vzpostavili nadzor nad njo, potem ko so lokalne oblasti zavrnile mirno predajo," so talibani zapisali na Twitterju, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Potem ko so talibani prevzeli oblast v Afganistanu, se je ponekod začel krepiti odpor proti njim. Med drugim so se v Pandžširju, ki leži severno od Kabula, začeli zbirati nekdanji pripadniki afganistanskih sil.

Janez Janša
Novice Janša: EU ne bo odpirala migracijskih koridorjev za Afganistan

Oblikujejo se protitalibanske sile

Protitalibanske sile, združene v Nacionalni odporniški fronti (FNR), so sporočile, da je po prihodu talibanov na oblast v Pandžšir prišlo več tisoč ljudi.

FNR vodi Ahmad Masud, sin slovitega poveljnika upornikov proti talibanski vladavini Ahmada Šaha Masuda, ki je bil ubit 9. septembra 2001. Zbrati želi devet tisoč mož za boj proti talibanom, so sporočili. Tiskovni predstavnik FNR Ali Majzam Nazri je povedal, da se pripravljajo na "dolgotrajen konflikt s talibani", če jih ti ne bodo vključili v pogajanja o oblikovanju vlade.

"Pripravljeni smo braniti Afganistan in svarimo pred prelivanjem krvi," pa je dejal Masud po poročanju AFP.

Talibani so se sicer po navedbah ruskega veleposlanika v Kabulu pripravljeni pogajati s svojimi nasprotniki v Pandžširju. Upajo na "mirno rešitev položaja, na primer s političnim dogovorom. Talibani nočejo prelivanja krvi in so pripravljeni na dialog," je dejal veleposlanik Dmitri Širnov.

Afganistan | Foto: Reuters Foto: Reuters

Biden: ZDA pospešujejo prizadevanja za evakuacijo iz Kabula

Ameriški predsednik Joe Biden je v nedeljo ob vse glasnejših pozivih, naj ZDA podaljšajo rok za umik ameriških enot iz Afganistana, dejal, da še vedno upa, da bodo ZDA do 31. avgusta dokončale evakuacijo več deset tisoč ljudi iz Kabula. ZDA pospešujejo prizadevanja za evakuacijo z letališča v Kabulu, je poudaril.

Potrdil je, da potekajo pogovori z voditelji drugih držav o preložitvi roka za umik ameriških enot iz Afganistana, vendar izrazil upanje, da ga ne bo treba podaljšati.

Talibani nasprotujejo podaljšanju roka za umik ameriških sil

Britanski premier Boris Johnson bo na torkovem vrhu skupine G7 predsednika ZDA Joeja Bidna pozval k podaljšanju roka za evakuacijo državljanov zahodnih držav in njihovih lokalnih sodelavcev iz Afganistana, so danes sporočili na britanskem obrambnem ministrstvu. Talibani so medtem izrazili nasprotovanje podaljšanju roka, ki se izteče konec meseca.

Rusija svari pred državljansko vojno v Afganistanu

Rusija je danes posvarila, da v Afganistanu obstaja "tveganje vnovične državljanske vojne". "Seveda se nihče ne namerava vmešavati v te dogodke," je po srečanju voditeljev vojaškega zavezništva nekdanjih sovjetskih republik dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Je pa Peskov priznal, da trenutne razmere predstavljajo "dodatno nevarnost in grožnje", njegove besede za rusko tiskovno agencijo Interfax povzema nemška dpa.

Vse od vrnitve talibanov na oblast v Afganistanu Rusija do njih zavzema spravljiv ton, češ da pošiljajo pozitivne signale glede svojega načina vladanja. Je pa Moskva obenem zaskrbljena za varnost v nekdanjih sovjetskih republikah v Srednji Aziji, ki mejijo tako na Afganistan kot na Rusijo.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v nedeljo posvaril pred tem, da bi v srednjeazijske države in nato v Rusijo iz Afganistana pod krinko beguncev vstopali skrajneži.

ZDA v zadnjem dnevu iz Kabula evakuirale 16.000 ljudi

Z letališča v Kabulu se pred rokom dokončnega umika, ki je zaenkrat postavljen na 31. avgust, pospešeno nadaljujejo evakuacije državljanov tujih držav in njihovih afganistanskih sodelavcev. ZDA so v zadnjih 24 urah od tam odpeljale okoli 16.000 ljudi, Velika Britanija pa 1300, sta sporočili obrambni ministrstvi obeh držav.

Ne spreglejte