SiolNET. Novice Slovenija
1,70

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tako daleč so dela v slovenskem delu cevi predora Karavanke

1,70

termometer

predor Karavanke | Skupna vrednost projekta, ki ga izvajata upravljavec avstrijskih avtocest Asfinag in upravljavec slovenskih avtocest Dars, je 320 milijonov evrov. | Foto: Asfinag
Skupna vrednost projekta, ki ga izvajata upravljavec avstrijskih avtocest Asfinag in upravljavec slovenskih avtocest Dars, je 320 milijonov evrov. Foto: Asfinag

Danes ponoči so delavci družbe Cengiz Slovenija pri gradnji druge cevi predora Karavanke dosegli 1.723 metrov, kar znaša polovico slovenskega dela cevi, je prek Twitterja sporočil Dars. Dodal je, da dela potekajo po terminskem načrtu in da bo izkop končan do oktobra 2023, vsa dela pa do maja 2025.

"Dela potekajo skladno z generalnim terminskim načrtom. Izkopna dela bodo zaključena do oktobra 2023, vsa dela pa do maja 2025. Izkopna dela na slovenski strani so zaradi pritožb neizbranih izvajalcev stekla dve leti za Avstrijci," je zapisal Dars.

Skupna dolžina druge cevi predora je 7.948 metrov, od tega je slovenski odsek dolg 3.446 metrov, avstrijski pa 4.402 metra.

Izkop druge cevi na slovenski strani začeli 2020

Na avstrijskem delu so z vrtanjem do slovenske meje prišli septembra lani, po treh letih od začetka gradnje. Izkop druge cevi je na slovenski strani predora stekel avgusta 2020.

Izkop na slovenski strani se je začel več kot dve leti in pol po tem, ko je Dars z razpisom začel iskati izvajalca del. Avstrijci so po pravnomočno sklenjenem postopku javnega naročanja izbranega izvajalca v delo uvedli septembra 2018, na slovenski strani pa je izbor zaradi pritožb neizbranih izvajalcev postal pravnomočen šele januarja 2020.

Rudi Medved Novice Bi poslanec Medved rad preiskoval novinarje Siola?

Dars načrtuje sanacijo obstoječe cevi predora

Po dokončanju del in preusmeritvi prometa v novo cev Dars načrtuje še dvoletno sanacijo obstoječe, zahodne cevi predora, za kar bo izveden ločen postopek oddaje javnega naročila za izbor izvajalca del.

Skupna vrednost projekta, ki ga izvajata upravljavec avstrijskih avtocest Asfinag in upravljavec slovenskih avtocest Dars, je 320 milijonov evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin