Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 9. 2015,
14.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

begunci Slovenija

Četrtek, 3. 9. 2015, 14.38

8 let

Tako bo potekalo sprejemanje beguncev v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Prvi stik z begunci, ki bodo prispeli v Slovenijo, bo opravila policija, nato jih bodo razvrstili v tri skupine, je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic.

Ministrstvo za notranje zadeve je glede reševanja begunskega vprašanja pripravilo srečanje s predstavniki lokalnih skupnosti, ki bodo ob morebitnem množičnem prihodu beguncev v Slovenijo lahko deležne več aktivnosti in ukrepov. Ključni točki za vstop v Slovenijo sta madžarska in hrvaška meja, konkretne lokacije za sprejemne centre še določajo.

Ko bodo določene, se bodo z občinami dogovorili tudi o opremljenosti z elektriko, vodo in drugim.

Predloge za objekte za nastanitev še zbirajo Prvi stik z begunci bo opravila policija, nato jih bodo razvrstili v tri skupine, je pojasnil državni sekretar na ministrstvu Boštjan Šefic.

- V prvi bodo tisti, ki bodo zahtevali mednarodno zaščito, - v drugi tisti, ki se po dublinski uredbi vrnejo - med njimi so denimo tisti, ki ne prihajajo s križnih žarišč, saj med migranti niso samo Sirci in Afganistanci; poleg tistih, ki bežijo pred vojno, so tudi ekonomski migranti in tisti, ki se odpravljajo na študij. - V tretji skupini pa so tisti, ki sicer nezakonito vstopajo v državo, a je jasno, da jih ne morejo vrniti, zato bodo ti dobili dovoljenje za zadrževanje v Sloveniji, je pojasnil Šefic.

Tudi predloge za objekte za nastanitev po njegovih besedah še zbirajo, obenem jih tudi že pregledujejo. Rok za zbiranje predlogov je 8. september, nato bodo lokacije tudi konkretno določili in tako bo znana številka, koliko beguncev se lahko namesti v Sloveniji.

V naslednjih dneh in tednih bodo sestanke po njegovih napovedih nadaljevali, in sicer glede na to, kje bodo določene nastanitvene kapacitete - tako za tiste, ki bodo zaprosili za status, kot za vse druge.

Maribor lahko sprejme od 500 do 700 ljudi Čeprav se število prebežnikov ni povečalo, v Mariboru Mestna občina Maribor, druge institucije in humanitarna društva že preverjajo svoje zmogljivosti za morebiten sprejem prebežnikov.

Mariborski župan Andrej Fištravec je za STA povedal, da je delovna skupina že preverila zmogljivosti, ki jih imajo na voljo, a je pri tem poudaril, da gre za akcijo, ki jo vodi država, sami pa nimajo niti pristojnosti niti zakonskih možnosti, da bi financirali tovrstne akcije.

Po njegovih besedah imajo v tem trenutku zmogljivosti za od 500 do 700 ljudi. Lokacija zbirnega mesta za zdaj še ni znana.

Ne spreglejte