Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
11. 4. 2015,
14.53

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

drevesa

Sobota, 11. 4. 2015, 14.53

7 let, 12 mesecev

Taborniki in podjetja sadila drevesa po Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po lanskoletnem uničujočem žledu so danes po raznih krajih v Sloveniji sadili drevesa, s čimer želijo pospešiti obnovo gozdov.

Taborniki in gozdarji so danes in prihodnjo soboto bodo znova sadili drevesa, s čimer želijo pospešiti obnovo gozdov po lanskem uničujočem žledolomu.

Danes so drevesa sadili v Grčarevcu pri Logatcu, prihodnjo soboto pa v Selcah pri Pivki. V akcijo je stopila tudi Mestna občina Ljubljana, ki je organizirala prvo akcijo sajenja dreves.

V lanski naravni ujmi je bilo uničenih devet milijonov kubičnih metrov dreves, od tega so jih posekali že več kot tretjino. Umetna obnova s sajenjem, ki je potrebna na 900 hektarjih površin, poteka počasneje, so sporočili iz Zveze tabornikov Slovenije.

Obnovili že 20 hektarjev površin Z akcijo Obnovimo slovenske gozdove so taborniki, gozdarji in prostovoljci uspešno obnovili že 20 hektarjev površin. Drevesa so sadili že novembra lani in konec marca letos, z delom pa nadaljujejo tudi ta mesec.

Danes so obnovili še dva hektarja površin in posadili 4000 sadik, pri čemer so jim pomagala podjetja Unicredit banka Slovenija, Mikrocop in Carglass.

V akcijo je stopila tudi Ljubljana, ki je pred kratkim prejela naziv Zelena prestolnica Evrope 2016. Da bo mesto še lepše in bolj zeleno, bodo letos in prihodnje leto na območjih, ki jih je žled najbolj prizadel, zasadili 12.089 novih dreves.

Prva akcija je potekala na Šišenskem hribu, Golovcu in v Zajčji dobravi. Posadili so 4050 sadik gozdnega drevja, predvsem bukve, divje češnje, gorskega javorja, hrasta, smreke in oreha.

Akcije so se udeležili sodelavci mestne uprave in javnih podjetij ter zavodov, ki delujejo pod okriljem mestne občine. Pridružili so se jim tudi nekateri ljubljanski osnovnošolci in otroci iz vrtcev s spremljevalci ter krajani, strokovno pomoč pa so jim nudili revirni gozdarji iz ljubljanske enote Zavoda za gozdove Slovenije.

Ne spreglejte