Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 3. 2015,
19.29

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

HSBC

Petek, 27. 3. 2015, 19.29

4 leta, 2 meseca

Swiss Leaks: Kdo je imel na računu 17 milijonov evrov? (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Eden od imetnikov tajnih računov v Švici, ki so povezani s Slovenijo, je bankir in borzni posrednik Edi Cetin. V švicarski podružnici banke HSBC je imel 17 milijonov evrov.

Ob objavi podatkov o tajnih računih v švicarski podružnici banke HSBC, 9. februarja, je Slovenijo presenetilo, da ima eden od imetnikov, ki je povezan s Slovenijo, na računu 22,7 milijona dolarjev oziroma nekaj več kot 17 milijonov evrov. Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ), ki je podatke pridobil od francoskega časnika Le Monde in nekdanjega informatika v HSBC Herva Falcianija, je ogromno količino podatkov o več kot sto tisoč imetnikih tajnih bančnih računov računalniško obdelal in pri tem za povezavo med posamezno stranko in državo upošteval državljanstvo, kraj rojstva in domači naslov, ki ga je ta navedla ob odprtju računa v zasebni švicarski banki.

Oseba, ki je v letih 2006 in 2007 imela rekordnih 17,2 milijona evrov, je italijanski bankir in borzni posrednik Edi Cetin.

Kmalu po Edijevem rojstvu je družina zapustila Slovenijo Rodil se je pred 64 leti v Vremskem Britofu pri Divači, idilični dolini ob reki Reki, nedaleč od italijanske meje. V bančnih dokumentih je navedeno italijansko ime kraja – Cave Auremiane. Kot je povedal njegov oče Mario Cetin, ki danes živi v Milanu, so se v Italijo odselili kmalu po rojstvu sina Edija.

Sprva so živeli v Tržiču (Monfalnconeju), pozneje so se preselili v gospodarsko prestolnico Italije, Milano. Nazadnje je Mario Cetin obiskal Vremski Britof pred 15 leti, ko je prodal hišo, ki je bila dolgo zapuščena, novi lastnik pa jo je obnovil.

V Rimu zgradil kariero bančnika in finančnika Kot inženir si je Edi Cetin v Rimu ustvaril kariero velikega bančnika in finančnika. Vrsto let se je gibal v elitnih in vplivnih italijanskih bančnih krogih. Od sredine osemdesetih do sredine devetdesetih let je bil direktor SIGE, investicijske banke velike italijanske banke IMI. SIGE se je pozneje preimenovala v banko Fideuram, Sanpaolo IMI pa se je leta 2007 združila z banko Intesa in postala bančni imperij Intesa Sanpaolo, ki ima danes v lasti Banko Koper. Danes je Fideuram pomemben del banke Intesa Sanpaolo.

Že v začetku devetdesetih je Cetin dvakrat po pol leta vodil z banko Fideuram povezani podjetji Iweb (UK) Limited in Imi Invesco Limited v Londonu, enem od največjih finančnih središč na svetu. Cetin je v banki HSBC kot svoj domači naslov prijavil bivališče v elitnem delu Londona, blizu Hyde Parka. Za čim bolj ugodno obdavčitev si je pridobil status britanskega nedomačega rezidenta, kar pravzaprav pomeni, da mu nikjer ni bilo treba plačevati davkov.

Toda pogosto je obiskoval tudi eno od največjih evropskih davčnih oaz – Luksemburg. Po uradnih registrih je Cetin kot predstavnik matične banke Fideuram Capital Sim sedel v upravah nekaj luksemburških skladov in podjetij, ki jih je ustanovila njegova banka. Septembra 1998 je bil tudi med ustanovitelji luksemburške podružnice banke Fideuram Bank (Luxembourg) S. A., ki je tako kot številne druge multinacionalke z luksemburško davčno upravo sklepala tajne davčne dogovore z namenom izogibanja plačila davkov in se ujela v aferi LuxLeaks. Cetin je bil v vodstvu te podružnice vse do leta 2002.

Eden od najbolj znanih igralcev na milanski borzi Kot je pojasnil novinar L'Espressa Leo Sisti, tudi član ICIJ, je bil Edi Cetin eden od najbolj znanih igralcev na milanski borzi. Trdno je verjel v rast vrednostnih papirjev in v finančnem skladu, ki ga je upravljal, kupoval delnice z vsega sveta. Toda rast na borzi se je v začetku novega tisočletja prelevila v upad, Cetinova SIGE pa je na borzi izgubila 200 milijonov evrov, zaradi česar so ga leta 2002 odpustili.

Toda podatki švicarske zasebne banke HSBC kažejo, da je med opravljanjem borznih poslov zaslužil zajetno premoženje.

Januarja 2002 je v Ženevi odprl prvi bančni račun s kodnim imenom "9191 ECE". V letih 2006 in 2007 je imel na njem največ 622.824 evrov.

Ko so uslužbenci HSBC želeli preveriti visok izdatek na kreditni kartici, je telefon zvonil v prazno Novembra 2005 je znova obiskal Ženevo. Nekaj mesecev prej, junija 2005, so ga uslužbenci banke HSBC poskušali priklicati na njegov italijanski in brazilski mobilni telefon, da bi preverili visok izdatek z njegovo kartico american express. A obakrat sta telefona zvonila v prazno.

Banko pa je osebno obiskal 10. novembra 2005, ko se je dogovoril za pomembnejši obisk štiri dni pozneje. Takrat je bančnemu uslužbencu HSBC diskretno predstavil svoje načrte glede upravljanja svoje "dediščine". Najprej se je zanimal o mogoči obdavčitvi kot davčni rezident Velike Britanije, nato pa je banki predlagal, da bi v Panami ustanovili slamnato podjetje, na katerega bi prenesel vse svoje premoženje z drugih računov, ki jih je imel v različnih švicarskih bankah v višini 25 milijonov evrov. Predlagal je tudi ustanovitev sklada v Novi Zelandiji, kamor naj bi prenesel del denarja.

Teden dni po obisku, 21. novembra 2005, je v HSBC odprl drugi račun s kodnim imenom "Ingwiller Investment Corp.", kjer je naveden kot "beneficial owner" oziroma dejanski lastnik pravne osebe.

Podjetje Ingwiller Investment Corp. je bilo v Panami ustanovljeno avgusta 2005, po panamskem registru pa ga zastopajo nepoznani slamnati direktorji. Edi Cetin je imel med letoma 2006 in 2007 na tem drugem računu 16,6 milijona evrov. Skupaj je imel torej na obeh računih v švicarski podružnici HSBC 17,2 milijonov evrov.

V Italiji velja za pogrešanega V Italiji skoraj nihče ne ve, kam je izginil nekdaj eden od najbolj znanih milanskih borznikov Edi Cetin. Novinar Sisti je pojasnil, da niti pet Cetinovih nekdanjih kolegov z borze in banke ni vedelo, kje je danes in kaj počne. V Italiji Cetin že deset let velja za pogrešanega. Nekateri so domnevali, da je medtem že umrl ali pa se umaknil v Brazilijo in tam začel novo življenje.

Po besedah njegovega očeta je Edi Cetin živ in zdrav v Londonu in živi v elitnem predelu Knightsbridge, tik ob Hyde Parku, streljaj od Royal Albert Halla. Le petdeset metrov oddaljen od naslova, ki ga je navedel ob odprtju računa v HSBC.

Prek njegovega očeta smo Edija Cetina prosili za odgovore na novinarska vprašanja, vendar se doslej še ni odzval.

Ne spreglejte