Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 1. 2008,
11.58

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 29. 1. 2008, 11.58

8 let, 5 mesecev

SVIZ: Pokrajinska zakonodaja skriva 100-odstotno financiranje zasebnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
V SVIZ opozarjajo, da predlog zakona o prenosu nalog v pristojnost pokrajin izenačuje financiranje javnih in zasebnih šol. SVIZ pričakuje, da bo državni zbor spremenil tovrstno rešitev.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ) so v sporočilu za javnost "presenečeno" ugotovili, da se po predlogu programi zasebnih šol financirajo 100-odstotno. Zakon o prenosu nalog v pristojnosti pokrajin spreminja 86. člen Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI), ki je bil 20. novembra 2007 poslan v Državni zbor, in zasebnim šolam zagotavlja 85-odstotno financiranje programov iz javnih sredstev, opozarjajo.

Poglavitni razlog za napoved referenduma

V SVIZ pričakuje, da bo zakonodajalec spremenil tisti člen zakona o prenosu nalog v pristojnost pokrajin, ki ne upošteva dejstva, da je državni zbor novembra lani zavrnil spremembe ZOFVI, med katerimi je bil predlog o stoodstotnem financiranju programov zasebnih šol. Prav ta je bil poglavitni razlog za napoved zakonodajnega referenduma, spominjajo v SVIZ. Obenem pričakujejo, da bo vlada zagotovila spremembo pokrajinske zakonodaje v skladu z obstoječim ZOFVI.

Odziv ministrstva

Ministrstvo za šolstvo se je odzvalo na dopis Sviza. Na ministrstvu pojasnjujejo, da je predlog pokrajinskega zakona, ki ga je vlada 15. novembra poslala v obravnavo DZ, povzel novelo ZOFVI, ki je bila takrat pred uveljavitvijo in je predvidevala takšno financiranje.

Poudarjajo, da je šele 19. novembra lani postalo jasno, da s strani državnega zbora že sprejeta novela ZOFVI ne bo prestala veta državnega sveta. To je bilo jasno, tako pojasnjuje ministrstvo, šele nekaj dni po vložitvi predlogov pokrajinske zakonodaje.

Ne spreglejte