SiolNET. Novice Slovenija
0,36

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Svetovni dan piva: koliko ga spijemo Slovenci? #video

0,36

termometer

Pivo je ena od najstarejših in najbolj priljubljenih pijač na svetu, ki jo ljudje radi pijejo že več kot osem tisoč let. Svetovni dan piva pa je postregel z zanimivo ugotovitvijo: da je epidemija močno spremenila naše pivske navade. Kljub težavam pa optimistični mladi pivovarji dokazujejo, da gre za cvetočo panogo. 

Tako imenovani kraft pivovarji tudi pri nas varijo napitke, ki so nekaj povsem drugega od tradicionalnih ležakov iz Laškega in Uniona, ki smo jih bili vajeni, pojasni May Kordež iz pivovarne Reservoir Dogs, ki se usmerja na restavracije z visoko kulinariko. 

Pri kraft pivih gre praviloma za zvarke višjega cenovnega razreda, kar je med koronakrizo predstavljalo še dodatno težavo, se strinjajo kolegi pivovarji. Slovenci letno popijemo 1,5 milijona hektolitrov piva, od tega dober milijon slovenskega. Vsak prebivalec pa v povprečju doma popije 26 litrov piva na leto, kar je približno tretjina. Zaprtje gostinstva je pivovarjem odvzelo dve tretjini prometa.

Kakovost ima seveda svojo ceno − pri kraft pivih tudi do 90 evrov. Prodajne cene tega piva se tako približujejo cenam dobrih vinskih buteljk. Še pred desetletjem, ko smo imeli v Sloveniji le 12 pivovarn, bi bilo nekaj takega nezaslišano. Danes imamo 100 podjetij, ki se ukvarjajo s pivovarstvom, in 68 pivovarn, ki zaposlujejo nekaj 100 ljudi. 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin