Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 4. 2015,
11.02

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

UKC Ljubljana

Sreda, 15. 4. 2015, 11.02

7 let, 12 mesecev

Svet UKC Ljubljana ni izbral generalnega direktorja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana na seji ni izbral nobenega od kandidatov, ki so se potegovali za mesto generalnega direktorja UKC Ljubljana.

Svet zavoda je z osmimi glasovi za in tremi proti odločil, da ne podprejo nobenega od petih kandidatov za generalnega direktorja UKC Ljubljana, ki so se danes predstavili članom sveta, je povedal predsednik sveta zavoda Tomaž Glažar. Odločili so se, da bodo razpis za izbiro ponovili.

"Trmasti bomo, dokler ne dobimo primernega" "Kar z veliko večino smo se odločili, da noben od prijavljenih kandidatov ni primeren za vodenje UKC," je po seji sveta povedal Glažar in dodal, da pri današnji odločitvi ni šlo "za 'cagavost' sveta zavoda, ampak iskreno željo, da najdemo res primernega generalnega direktorja". "Trmasti bomo, dokler ne dobimo primernega, saj si UKC to zasluži," je dejal. Po njegovem mnenju je svet z odločitvijo tudi dal jasno sporočilo, da politika ni imela svojega kandidata, kot so mu očitali.

"Vrhunske teorije, ki so izgubile krila" Svet zavoda ni kot primernega ocenil nobenega kandidata, ker so po Glažarjevih besedah v svojih predstavitvah večinoma posploševali in imeli "vrhunske teorije, ki pa so izgubile krila, ko smo želeli vedeti bolj praktične pristope". Glažarja je pri načrtih za razvoj UKC, ki so jih predstavljali kandidati, zmotilo to, da so želeli ugajati svetu zavoda in zaposlenim.

Kaj pričakujejo od generalnega direktorja? Ob tem sicer priznava, da idealnega kandidata za generalnega direktorja verjetno ne bodo našli. Od poslovnega direktorja največje bolnišnice v državi, katere proračun znaša okoli 430 milijonov evrov, pa pričakuje, da bo obvladal vse mehanizme ekonomike, da bo ustrezen vodja, ki bo imel avtoriteto tako nad strokovnim delom kot zaposlenimi, a ta avtoriteta ne sme biti usmerjena v izkazovanje moči zaradi položaja, ampak zaradi argumentov.

Zakaj se niso prijavili primerno usposobljeni menedžerji? Upa pa, da se bodo na prihodnji razpis prijavili tudi tisti, ki mogoče niso zbrali poguma, pa so primerni za to funkcijo. Kot glavni razlog, zakaj se primerno usposobljeni menedžerji ne prijavijo na razpis za generalnega direktorja, vidi premajhne možnosti nagrajevanja. Ob tem je opozoril, da imajo v gospodarstvu menedžerji nekajkrat višjo plačo kot v javnem sektorju. "A po mojem mnenju nas bistveno dražje stane poceni in nesposoben menedžer kot pa dobro plačan in sposoben menedžer z vsemi mehanizmi odgovornosti," je dejal.

Na razpis se je prijavilo deset kandidatov Na tokratni razpis za generalnega direktorja je sicer prispelo deset vlog. Štiri vloge so bile popolne, od treh kandidatov je razpisna komisija želela dodatna pojasnila, trije kandidati pa niso izpolnjevali vseh razpisnih pogojev.

Kdo so bili kandidati? Kdo so bili kandidati, ni znano. Svojo prijavo je potrdil le zdajšnji v. d. generalnega direktorja Simon Vrhunec. Poleg Vrhunca so se svetu zavoda po neuradnih informacijah predstavili še poslovna direktorica pediatrične klinike UKC Ljubljana Biserka Marolt Meden, gospodarstvenik Matija Vojsk, po poročanju današnjega Dela pa še direktorica Zavoda za šport Brežice Simona Zupančič in ustanovitelj podjetja Reit investicije Franc Žmavc.

Ne spreglejte