SiolNET. Novice Slovenija
Oglasno sporočilo
  • Messenger
  • Messenger

Supernova z novo sončno elektrarno v Celju osredotočena na zeleno prihodnost

Oglasno sporočilo

Skupina Supernova, vodilni investitor v nakupovalna središča v Sloveniji, ima že več kot 20 let pogled usmerjen v prihodnost. Eden njihovih glavnih temeljev je trajnostni in okolju prijazen razvoj, ki so ga zdaj podkrepili še s sončno elektrarno v Celju.

Skupina Supernova je že pred meseci začela izvajati program Green Dot Project, s katerim želi optimizirati poslovne prakse in doseči popolno ogljično nevtralnost do leta 2030. Kot eden vodilnih investitorjev namreč verjamejo v odgovorno ravnanje z okoljem in spodbujanje uporabe obnovljivih in trajnostnih virov energije. Zato sta v jedru njihove strategije proizvodnja trajnostne energije in skrbno ravnanje z naravnimi viri, k čemur stremijo pri gradnji svojih napredno zasnovanih objektov.

Supernova_3

Tako so do zdaj v Sloveniji in Avstriji zagnali že 22 strešnih sončnih elektrarn, do konca leta 2023 pa jih imajo v celi skupini v načrtu vzpostaviti 67. S proizvedeno zeleno energijo na strehah nakupovalnih središč sicer v povprečju pokrijejo 35 % porabe energije objektov, skupno pa bodo ob dokončanju proizvedle 53,3 gigavatnih ur električne energije in močno pripomogle k zmanjšanju ogljičnega odtisa.

Poleg tega pa Supernova v Avstriji in na Hrvaškem razvija sončne elektrarne tudi na poljih, katerih kapaciteta bo skupaj znašala več kot 50 gigavatnih ur.

"Skupina Supernova, ki se specializira za nakupovalna središča, si že leta prizadeva za izboljšanje energetske učinkovitosti in zmanjšanje emisij CO2. Tu dajemo poseben poudarek na obnovljive vire energije. Trenutno je približno 33 % razpoložljivih strešnih površin objektov Supernove pokritih s sončnimi elektrarnami, katerih skupna moč znaša 16,1 megavata. V pripravi pa so tudi številni projekti z vetrno energijo," trajnostna prizadevanja Supernove komentira njen direktor Markus Pinngera.

Med zadnja od njih se zagotovo uvršča sončna elektrarna v Celju, ki so jo zagnali prav te dni. Solarni paneli na strehi nakupovalnega središča Supernova Mercator Celje proizvedejo približno 755 tisoč kilovatnih ur električne energije, kar je enako višini porabe 250 povprečnih slovenskih gospodinjstev. To je že 13. sončna elektrarna Supernove v Sloveniji, cilj pa je nadaljevati v tem tempu in z njimi opremiti vse objekte, ki jih bo mogoče.

Sončne elektrarne sicer niso edini način, kako si Supernova prizadeva zmanjšati emisije CO2. Tu so še zamenjava običajnih svetil z energetsko prijazno LED-tehnologijo, kar so v vseh obstoječih objektih dosegli že sredi letošnjega leta, vzpostavitev prvih vetrnih parkov na Hrvaškem, v Srbiji in Albaniji, program energetske učinkovitosti, s katerim želijo prek pametnih sistemov optimizirati ogrevanje in hlajenje v nakupovalnih središčih, ter zelene površine okoli nakupovalnih središč.

Supernova_2

Odličen primer zadnjega je nova parkirna hiša, ki je del projekta posodobitve nakupovalnega središča Supernova Ljubljana Rudnik. Pri njeni gradnji so namreč upoštevali najnovejše okoljske standarde, njeno fasado pa bodo pokrili z zelenimi površinami v obliki navpičnih vrtov, ki zagotavljajo naravno senco in prijetno okolje za vse obiskovalce.

Kar zadeva doseganje ogljične nevtralnosti, Slovenija velja za vzorčen primer, saj je cilj tu že skoraj dosežen. Po vzoru Slovenije so se namreč v vseh drugih državah, v katerih Supernova deluje, začele pobude za uvedbo LED-tehnologije in sončnih elektrarn. Skupina Supernova upravlja s 25 nakupovalnimi središči in nakupovalnimi parki v Sloveniji ter dodatno z 49 nakupovalnimi središči in nakupovalnimi parki ter OBI-jevimi prodajalnami na Hrvaškem, v Avstriji ter na Slovaškem.

O skupini Supernova:

Skupina Supernova je mednarodno podjetje s sedežem v Gradcu, usmerjeno v razvoj in upravljanje poslovnih nepremičnin v Avstriji, na Hrvaškem in v Sloveniji. Skupina Supernova je poleg omenjenih ključnih trgov dejavna tudi v Nemčiji, na Slovaškem in v Romuniji. Trenutni portfelj skupine obsega 74 nepremičnin (in sedem nerazvitih lokacij) in ima bruto vrednost sredstev 1,4 milijarde evrov.

Na slovenski trg so vstopili leta 2002 z razvojem dveh prodajaln tipa "naredi sam" ter dveh nakupovalnih središč v Ljubljani in Kopru. Leta 2008 so pomemben del slovenskega portfelja prodali podjetju Pramerica in odprli nakupovalno središče Supernova Ljubljana Rudnik.

Skupina Supernova je v letu 2019 dosegla vodilni maloprodajni položaj na slovenskem trgu po številu nakupovalnih središč in skupni zakupni površini. Sprva je skupina Supernova prevzela deset trgovskih objektov iz portfelja Mercatorja (Ljubljana Šiška, Kranj Primskovo, Kranj Savski otok, Ajdovščina, Celje, Jesenice, Koper, Slovenj Gradec, Novo mesto, Postojna). Istega leta je Supernova nadaljevala uspešno širitev s prevzemom 11 nakupovalnih središč podjetja Centrice Real Estate GmbH ameriškega sklada Lone Star. To so nakupovalna središča Qlandia v Kamniku, Kranju, Krškem, Mariboru, Novi Gorici, Novem mestu in na Ptuju, pa tudi nakupovalni parki v Mariboru Tezno, Metliki, na Ravnah na Koroškem in v Slovenskih Konjicah.

Skupina Supernova si je v zadnjih mesecih močno prizadevala za povečanje kakovosti storitev, ponudbe in celotne infrastrukture pridobljenih središč. Prav tako so vlagali v marketinške dejavnosti in vsa svoja središča združili pod isto vizualno identiteto – blagovno znamko Supernova. Postopek preimenovanja središč Mercator in Qlandia v središča Supernova je končan, izjeme so manjša nakupovalna središča, ki jih preimenovanje čaka v prihodnosti. 

Doslej je Supernova v svojih 25 operativnih projektih, ki zaposlujejo več kot deset tisoč ljudi, z naložbenimi in razvojnimi dejavnostmi v Sloveniji vložila več kot 500 milijonov evrov.

Skupina Supernova z inteligentnim razvojem in strateškimi prevzemi načrtuje nadaljnjo rast skupine ob spoštovanju konservativne strukture financiranja, hkrati pa vlaga v rastoče trge, kot so hotelske nepremičnine in obnovljivi viri energije.

Naročnik oglasnega sporočila je SUPERNOVA.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin