Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 11. 2014,
13.40

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Miro Cerar sindikati Branimir Štrukelj Dušan Semolič

Petek, 14. 11. 2014, 13.40

7 let, 12 mesecev

Štrukelj enači Cerarjevo vlado z Janševo, premier si želi dialog (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Premier Miro Cerar je na sestanku s predsedniki sindikalnih central, ki je trajal uro in pol, izrazil željo po nadaljevanju socialnega dialoga in sprejemu socialnega sporazuma.

Ta dialog bo po besedah predstavnikov delojemalcev težak predvsem zaradi privatizacije in varčevanja v javnem sektorju.

Sindikati Cerarju: Ustavite razprodajo dobrih podjetij Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je po sestanku novinarjem dejal, da želi vlada "s preteklimi obljubami nadaljevati proces razprodaje dobrih slovenskih podjetij, četudi bodo njegova glavna žrtev spet zaposleni". "Kajti v tem procesu očitno glavno vlogo igra kupnina, proračun," je bil kritičen.

Sindikati so zato danes po njegovih besedah predsedniku vlade sporočili, da je treba ta proces zaustaviti, dokler ne bo strategije upravljanja državnega premoženja in sprememb prevzemne zakonodaje, kar naj bi kar najbolj zaščitilo interese Slovenije in zaposlenih.

Cerar se, tako pravi Semolič, zaveda teh težav, a bo proces privatizacije nadaljeval. Bo pa prihodnji teden na to temo vendarle sklical "pomemben sestanek, kjer bodo znova pregledali pogoje, težave, pasti privatizacije" in o rwzultatu pogovorov obvestil sindikate, je današnje pogovore povzel Semolič.

"Nekateri elementi pogajanj so izrazito nekonstruktivni" Predstavniki delojemalcev so premierja danes opozorili tudi na potek pogajanj o krčenju mase plač v javnem sektorju, je pojasnil predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj. "Nekateri elementi teh pogajanj so izrazito nekonstruktivni, vodijo v konflikt in lahko pripeljejo do tega, da bomo ponovili leto 2012," je izpostavil.

Predsednik vlade jim je po njegovih besedah zagotovil, da je z dogajanjem seznanjen, ni pa želel pojasniti, kakšno je zdaj stališče vlade oziroma kaj jim ob ponudila. Štruklja moti, ker vlada v zvezi z javnim sektorjem v četrtek ni sprejela nobenega stališča in sindikati tako ne vedo, kaj jim bo minister za javno upravo Boris Koprivnikar v sredo prinesel na mizo.

"Očitno se je ali zataknilo ali pa si je vlada vzela čas za premislek. Tako kot vi tavamo v megli, ki postaja vsak dan gostejša," je še povedal Štrukelj. O napovedanih demonstracijah danes naj ne bi bilo govora.

Cerar se zavzema za "čim bolj umirjeno, pretehtano in argumentirano razpravo" Cerar po sestanku ni stopil pred novinarje, pozneje pa so iz njegovega kabineta sporočili, da je prisluhnil pogledom in pobudam sindikalistov in na splošno poudaril, da sta tako socialno partnerstvo kot sam socialni sporazum velikega pomena, "če želimo zastaviti jasno vizijo in strategijo družbenega razvoja ter preseči krizo". Zavzel se je za čim bolj umirjeno, pretehtano in argumentirano razpravo.

V zvezi s privatizacijo je pojasnil, da mora vlada spoštovati odločitve prejšnje vlade in DZ, ki državo zavezujejo, da izpelje privatizacijo 15 podjetij. "Le tako lahko država ohrani kredibilnost in zaupanje," so njegove besede povzeli v kabinetu. V prihodnjih dneh se bo posebej zavzel, da se na vladni strani natančno preveri, ali so zagotovljena transparentna ter pravno in vsebinsko ustrezna merila za nadaljevanje postopka privatizacije, so potrdili.

Glede pogajanj z javnim sektorjem je premier izrazil prepričanje, da se bosta v prihodnjih dneh obe pogajalski skupini približali skupnemu cilju, so še zapisali v kabinetu predsednika vlade.

So se pa sindikalisti po današnjem srečanju s Cerarjem odločili, da se bodo udeležili za prihodnjo sredo napovedanega začetka pogajanj o novem socialnem sporazumu.

Šolniki zavračajo ukrepe Cerarjeve vlade Šolski sindikat Sviz medtem prejema pisma članov, ki zavračajo vse dodatne ukrepe v izobraževanju, ki jih zahteva vlada Mira Cerarja, je dejal glavni tajnik sindikata Branimir Štrukelj. Ob tem je dejal, da se na protest, ki so ga napovedali za 3. december, ne pripravljajo le v Svizu. Odločitev o shodu oz. protestu bo sprejeta na kongresu Sviza, ki bo 20. in 21. novembra na Bledu, je napovedal Štrukelj.

Kdo vse bo sodeloval na protestu? Kdo se bo vse udeležil protesta, pa bo po njegovem mnenju odvisno od več dejavnikov. Če vlada ne bo umaknila dodatnih zahtev, ki gredo prek trenutno veljavnih varčevalnih ukrepov iz let 2013 in 2014, se bodo sindikati po navedbah Štruklja verjetno pogovarjali o skupni udeležbi.

Če bi glede celovitih ukrepov v širšem javnem sektorju prišlo do dogovora, a bi vlada vseeno vztrajala pri dvigovanju standardov in normativov v šolstvu in zapiranju kulturnih institucij, zlasti manjših muzejev, kar predvideva osnutek interventnega zakona, pa bodo "na protest šli s tistimi, ki bodo razumeli, da so posegi v izobraževanje in kulturo povsem nesprejemljivi", je poudaril Štrukelj.

"Ponavlja se zgodba iz Janševe vlade" Prepričan je, da je prav to "točka identifikacije, ki povezuje aktualno vlado in vlado Janeza Janše". Tu se ponavlja identična in nerazumna zahteva po zniževanju na področju, ki na nek način pomeni vprašanje kakovostne prihodnosti, je poudaril.

Predstavniki vseh sedmih sindikalnih central se bodo sicer danes srečali s premierom Mirom Cerarjem. Z njim so se želeli sestati že v ponedeljek po shodu proti privatizaciji, a je bil premier takrat zaseden. Od srečanja so odvisna tudi pogajanja o novem socialnem sporazumu.

Ne spreglejte