Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 12. 2019,
16.52

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Ekol odpadki

Sreda, 11. 12. 2019, 16.52

4 leta, 4 mesece

Stražiška civilna iniciativa ostra: Ekol mora oditi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Kranj požar | Foto PU Kranj

Foto: PU Kranj

Stražiška civilna iniciativa po ponedeljkovem požaru zahteva selitev obrata za predelovanje nevarnih odpadkov podjetja Ekol iz industrijske cone Laze. Kot poudarja Marko Špolad iz Civilne iniciative za zeleno Stražišče, se mora predelava odpadkov izvajati v primernem okolju, kar pa Laze niso. Župan na drugi strani pravi, da za selitev ni denarja.

"Cona je nastala na območju, ki za to ni primerno. To je izvirni greh," je v današnji izjavi izpostavil Špolad. Kot je pojasnil, občani zahtevajo selitev Ekola v ustreznejši objekt, ki bo predvsem na ravnem. "Ekol ima to nesrečo ali obupno smolo, da je na samem hribu, in vsakič, ko se zgodi tak požar kot v ponedeljek, odpadna gasilna voda steče v sorško reko," je opozoril.

Ponedeljkov požar je po Špoladovem mnenju le zadnje opozorilo. "Moje mnenje, mnenje Alpe Adria Green in mnenje okoliških ljudi je, da je treba te deležnike preprosto preseliti na drugo lokacijo. Ne samo zaradi nas, tudi zaradi njih, da se bodo lahko razvili in opravljali delo, ki ga nekdo mora," je še dodal.

Kritičen do delnih rešitev

Kritičen je bil tudi do tistih, ki ponujajo le delne in kratkopotezne rešitve. Za takšne težkoindustrijske obrate, ki so tu nastali in postali del vsakdana, je razmišljanje o nekih parcialnih rešitvah, kakršne ponuja tudi kranjska občina, sila nevarno," je prepričan.

Kranj požar
Novice Po požaru v podjetju Ekol v ozračju in vodi ni nevarnih snovi #video

"Ni bistvo le v komunalni ureditvi s kanalizacijo, kot to poimenuje Mestna občina Kranj. Težava je vsa ureditev. Cestna infrastruktura je kolovozna. To območje je videti kot slaba zgodba iz 19. stoletja iz začetka industrijske revolucije. Nobena infrastruktura ni primerna za predelavo odpadkov ali na primer taljenje aluminija v neposredni bližini tiste za peko krofov," je strnil.

V civilni iniciativi želijo, da bi se dialog, ki se nadaljuje le na ravni okoljevarstvenih organizacij, civilnih iniciativ in inšpekcijskih služb, ki jih je Špolad označil za brezzobega tigra, prenesel na širšo družbo. Obenem je bil kritičen do obveščanja okoliških prebivalcev po požaru. To, da jih niti eno uro po požaru nihče ni fizično obvestil o tem in so odpirali okna, je nedopustno," je poudaril.

Kranj požar
Novice Kranj: zagorelo v podjetju za predelavo nevarnih odpadkov
Ne spreglejte