Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 12. 2007,
16.25

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 21. 12. 2007, 16.25

8 let, 2 meseca

Stojanov nima soglasja novinarjev, Ranc ga ima

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Novinarji Maga so zavrnili predlog nadzornikov, da za novega odgovornega urednika Maga imenuje Veselina Stojanova. So pa štiriletni mandat odgovornega urednika Večerovci podelili Tomažu Rancu.

Kot je sporočil predstavnik zastopstva novinarjev Maga Igor Kršinar, bo uredništvo Maga svojo odločitev, da Stojanova ne podpira kot odgovornega urednika, nadzornemu svetu Dela sporočilo do 27. decembra, kar je v skladu z rokom, predpisanim v statutu družbe Delo. Novinarji Maga ob tem pričakujejo, da bo Stojanov upošteval izraženo voljo novinarjev (in nekaterih drugih novinarskih organizacij, ki so jih podprle) in bo sam odstopil od kandidature za odgovornega urednika. Poziv novinarjev Starina Kosmovi in Zdolšku Hkrati novinarji Maga predsednico nadzornega sveta Andrijano Starina Kosem in podpredsednika Stojana Zdolška še enkrat pozivajo, naj zaradi "politično in kapitalsko motiviranih pritiskov na uredništvo Maga takoj odstopita", postopek za izbiro odgovornega urednika Maga pa naj ponovi nadzorni svet v novi sestavi.

Stojanov ni presenečen

Stojanov nad negativnim mnenjem uredništva Maga ni presenečen, saj je bilo, kot je dejal, "glede na vse, kar se je dogajalo v zadnjem času, pričakovano". Glede poziva novinarjev Maga naj odstopi od kandidature, pa je dejal, da bo o tem razmislil, ko bo od novinarjev prejel tudi uraden sklep, da ga ne podpirajo.

Ranca podprla več kot polovica uredništva Večera Člani uredništva časnika Večer so o predlogu uprave Večera, da za odgovornega urednika Večera ponovno imenuje Tomaža Ranca, glasovali že včeraj. Kot so sporočili iz časnika, se je glasovanja udeležilo 70 od 79 novinarjev, ki imajo glasovalno pravico. Ranca je podprlo 37 novinarjev (52,86 odstotka), proti pa jih je bilo 29 (41,43 odstotka).

"Glasovanje je pokazalo, da Tomaž Ranc upravičeno uživa moje zaupanje, da je dober odgovorni urednik in je garancija za neodvisen, avtonomen in kredibilen časnik Večer v vseh pogledih. Verjamem, da Večer z njim samo pridobiva," je v sporočilu zapisal direktor časopisne družbe Večer Uroš Skuhala.

"Podporo novinarjev razumem kot zaupnico mojega dosedanjega dela" Tomaž Ranc pa razume podporo novinarjev kot zaupnico svojemu dosedanjemu delu in načrtom: "Večer bo še naprej odprt v svet, prodoren v mestih in regijah in vsebinsko pluralen časnik. Dobiti podporo v času, ko novinarje napadajo od znotraj in od zunaj, je velik uspeh, saj to glasovanje ni bilo samo glasovanje o meni."

Čebašek-Travnik: Medijska zakonodaja je nepopolna

Sicer pa je varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik po srečanju z novinarji Maga ocenila, da ponavljanje konfliktnih razmer in napetosti med novinarji, uredniki in lastniki medijev kaže, da zakonodaja o medijih nekaterih vprašanj ne rešuje, ali jih ne rešuje zadovoljivo. Varuhinja se je z novinarji dogovorila, da bodo predlagali sistemske spremembe, ki jih lahko vključi v svoja poročila in z njimi seznani državni zbor.

Po mnenju varuhinje je pomembno, da lahko mediji in novinarji delajo čimbolj avtonomno in brez strahu, da bodo njihova sporočila imela negativne posledice na njihov materialni ali socialni položaj. Še posebej nevarno je, če ima takšne možnosti država prek svojih neposrednih ali posrednih lastniških deležev v posameznih medijih, je poudarila varuhinja.

Ne spreglejte