Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 3. 2009,
7.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 1. 3. 2009, 7.43

8 let

Sto dni od imenovanja vlade premiera Pahorja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Danes mineva sto dni od imenovanja devete slovenske vlade od osamosvojitve države.

Premier Borut Pahor delo vlade, ki je mandat nastopila v zaostrenih gospodarskih in finančnih razmerah, ocenjuje kot uspešno, kritiki pa kot napake vlade izpostavljajo prepočasno protikrizno ukrepanje in kadrovske menjave.

Minilo je "sto dni miru" Vlada premiera Pahorja je bila imenovana 21. novembra lani, natanko dva meseca po parlamentarnih volitvah. Ministrsko ekipo vladne koalicije, ki jo sestavljajo stranke SD, Zares, DeSUS in LDS, so v državnem zboru podprli v SD, Zares, DeSUS, LDS in SNS, proti pa so glasovali poslanci SDS in SLS. Danes tako mineva sto dni od nastopa vlade, ki običajno veljajo za "sto dni miru", v katerih opozicija vladi omogoči vzpostavitev oblasti in prevzem odgovornosti.

Pod drobnogledom so bili tudi odnosi s Hrvaško Velik del pozornosti vlade je v prvih stotih dneh usmerjen v oblikovanje ukrepov, s katerimi bi omilili posledice svetovne finančne in gospodarske krize v Sloveniji. Dosedanji mandat so zaznamovali tudi odnosi s sosednjo Hrvaško, iskanje načina sodelovanja z opozicijo ter poskusi za vzpostavitev novih standardov na področju kadrovske politike. Še pred iztekom "stotih dni miru" pa je vlada zaradi reševanja problematike izbrisanih doživela že tudi prvo interpelacijo.

"Vlada se dobro spopada z gospodarsko in finančno krizo" Premier Borut Pahor prvih sto dni dela vlade ocenjuje kot uspešne. Po njegovi oceni se vlada bistveno bolje odziva na težave, ki so povezane z gospodarsko in finančno krizo, kot je to občutiti v javnosti, kjer se je, kot ocenjuje, "pozornost morda preveč preusmerila v nekatere kontroverzne odločitve".

"Potrebno ustrezno odzivati na razvoj krize" Zaradi tega si Pahor želi, da bi se vladi v prihodnje znova uspelo povsem osredotočiti na premagovanje finančnih in gospodarskih težav. Pri tem se zaveda, da bodo deležni očitkov opozicije, da so prepočasni, in da so nekateri koraki za odpravljanje posledic krize premajhni, vendar hkrati opozarja, pa je pomembno slediti razvoju krize in se nanjo odzivati na primeren način. Preveliko hitenje pri sprejemanju protikriznih ukrepov se namreč nekaterim državam ni obrestovalo, je spomnil.

Do vlade so kritični v opoziciji Tudi v koalicijskih poslanskih skupinah prvih sto dni dela nove vlade ocenjujejo kot uspešno, posebej glede na to, da je delo prevzela v zaostrenih gospodarskih in finančnih razmerah. Nasprotno so do dela vlade bolj kritični v opoziciji, kjer kot napake vlade izpostavljajo prepočasno protikrizno ukrepanje in kadrovske menjave.

Ne spreglejte