Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 1. 2010,
10.15

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 1. 1. 2010, 10.15

7 let, 12 mesecev

Starost za upokojitev pri ženskah višja za štiri mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Za ženske se v skladu s pokojninsko reformo iz leta 2000 v letošnjem letu zvišuje potrebna starost za upokojitev glede na lansko leto za štiri mesece.

Ženske se bodo lahko letos upokojile, če bodo stare 56 let in osem mesecev ter če bodo imele 37 let in tri mesece pokojninske dobe. V lanskem letu pa so se lahko upokojile, če so bile stare 56 let in štiri mesece ter če so imele 37 let pokojninske dobe. V letošnjem letu se bodo lahko upokojile tudi, če bodo stare 61 let in bodo imele najmanj 20 let pokojninske dobe ali če bodo stare 63 let in bodo imele najmanj 15 let zavarovalne dobe.

Moški se bodo lahko letos tako kot že lani upokojili, če bodo stari 58 let in bodo imeli 40 let pokojninske dobe, če bodo stari 63 let in bodo imeli najmanj 20 let pokojninske dobe ali če bodo stari 65 let in bodo imeli najmanj 15 let zavarovalne dobe.

Upokojitvena starost se lahko zaradi otrok zniža Upokojitvena starost se lahko zaradi najmanj petletne vzgoje in skrbi za vsakega rojenega ali posvojenega otroka, ki ima slovensko državljanstvo, zniža. V letošnjem letu se lahko v primeru skrbi za enega otroka zniža za pet mesecev in 15 dni, za dva otroka za 13 mesecev in 23 dni, za tri otroke za 24 mesecev in 23 dni ter za vsakega naslednjega otroka še za 13 mesecev in 23 dni.

Ženske lahko uveljavljajo tudi pravico do znižanja upokojitvene starosti zaradi dela pred 18. letom starosti. Tistim, ki se letos nameravajo upokojiti pri starosti 56 let in osem mesecev ter s 37 leti in tremi meseci pokojninske dobe, se lahko upokojitvena starost zniža, če so bile obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovane pred dopolnjenim 18. letom starosti. Starost se zniža za devet mesecev za vsako leto, prebito v obveznem zavarovanju pred dopolnjenim 18. letom starosti.

Za izpolnitev pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine se poleg delovne in dokupljene dobe lahko upošteva tudi dodana doba, ki obsega čas zaključenega študija na dodiplomskem in podiplomskem šolanju, dejanski čas obveznega vojaškega roka, nadomestne civilne službe ali čas osnovnega usposabljanja za rezervni sestav ter čas, v katerem je bil zavarovanec prijavljen pri zavodu za zaposlovanje kot iskalec zaposlitve ali brezposelna oseba.

V letu 2010 se upravičencu lahko za izpolnitev pogojev za starostno pokojnino upošteva devet mesecev za posamezno leto obdobja, ki se šteje v dodano dobo. Tako se npr. za tri leta študija šteje 27 mesecev. Dodana doba vpliva le na izpolnitev pogojev za pridobitev pravice do starostne pokojnine, ne pa tudi na njeno višino, saj se odstotek za odmero starostne pokojnine določi brez upoštevanja dodane dobe. Dodana doba se ne šteje v delovno dobo.

Možnost pridobitve družinske pokojnine V Zpizu navajajo, da starši, ki jih je do svoje smrti preživljal otrok, v nekaterih primerih pridobijo pravico do družinske pokojnine. Tako mora mati v letu 2010 ob smrti otroka, ki jo je preživljal, dopolniti starost 55 let in šest mesecev, oče pa 58 let. Zavod opozarja, da so spremenjeni pogoji že upoštevani v njegovih uradnih izračunih o datumu izpolnitve pogojev do starostne pokojnine, tako da zahtevkov za ponovne izračune ni treba vlagati.

Prehodno obdobje uveljavljanja pravic pa je pri nekaterih pravicah že zaključeno. Tako to velja za znižanje starostne pokojnine za moškega, ki bo uveljavljal pravico do starostne pokojnine pred dopolnitvijo polne starosti in nima 40 let delovne dobe. Prehodno obdobje je zaključeno tudi pri obračunskem obdobju za odmero pokojnine, ki je 18 let, ter pri pravici do državne, vdovske in dela vdovske pokojnine.

Ne spreglejte