Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 10. 2014,
10.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 10. 10. 2014, 10.26

8 let

Stane Zore: Ne želim iskati razlogov, zakaj me je papež imenoval za nadškofa (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Pred leti sem bil na Triglavu, ko je bila nevihta, a to je bil mačji kašelj v primerjavi s tem, ko sem zdajle stopil v to sobo," so bile prve besede novega nadškofa Staneta Zoreta novinarjem.

Stane Zore, ki je bil preteklo soboto imenovan za ljubljanskega nadškofa, je danes prvič stopil pred novinarje. Povedal je, da ne želi iskati razlogov, zakaj ga je papež Frančišek imenoval za nadškofa. "Nunciju sem povedal svoje pomisleke in slabosti. Sprejemam pa to mesto v duhu pokorščine kot služenje Kristusu in evangeliju," je dejal Zore.

Blizu ljudem Dodal je, da je ob imenovanju za ljubljanskega nadškofa in metropolita začel še globlje in veliko bolj osebno razumevati besedno zvezo "Zgodila se mi je Gospodova beseda.

Zore, ki je bil kot frančiškan vedno blizu ljudem, je zatrdil, da bo tako delal tudi kot nadškof. "Poslanstvo škofa je biti škof za ljudi. Biti ljudstvu blizu. Skrbeti za božje ljudstvo. Tudi sam se bom učil od ljudi."

Novi nadškof si z državo želi spoštljivega dialoga Od države pričakuje, da bo Cerkev sprejela kot partnerja v pogovoru in da bo dialog z državo spoštljiv. Pričakuje tudi, da bo Cerkev imela svoj prostor za oznanjevanje svojega nauka in da ne bo na preizkušnji ob vsaki menjavi oblasti, ampak da bi imela zagotovljene trdne temelje.

Novi nadškof predlaga, da bi se znova ustanovila mešana komisija med Cerkvijo in državo, ki bi sproti reševala vse težave. Želi si tudi, da bi se verouk v župnijah ovrednotil enako kot kakšne druge obšolske dejavnosti, na primer krožki. Omenil je še vprašanje vojaškega vikariata ter dejavnosti Cerkve v bolnišnicah in zaporih.

Reforme morajo biti skupni sad Glede morebitnih reform v ljubljanski nadškofiji je Zore dejal, da mora najprej spoznati nadškofijo. Dodal je, da je treba dati manj poudarka stvarem, ki niso pomembne za oznanjevanje evangelija.

"Pri načrtih za reforme so potrebni pobuda, čas in ponižnost. Načrti morajo biti skupni, ne samo rojeni v eni glavi," je dodal.

Zaupanje v Cerkev se je nekoliko omajalo, v duhovnike pa ne Ob tem je priznal, da se je zaupanje v Cerkev mogoče nekoliko omajalo, in poudaril, da se tega ne da spet pridobiti z deklaracijami in ukazi. "Le z iskrenostjo se bo lahko vzpostavljalo zaupanje v Cerkev. Na terenu zaupanje v duhovnike ostaja."

O dolgovih mariborske nadškofije je nadškof Zore pojasnil, da kot ljubljanski nadškof nima jurisdikcije nad mariborsko ali drugo nadškofijo. Ve, da se mariborska nadškofija in banke upnice dogovarjajo, in upa, da se bodo tudi dogovorili. Stečaj mariborske škofije ni nemogoč, ni pa to prvo v vrsti.

Nadškof Zore: Ne verjamem, da je kardinal Rode napadel papeža Frančiška Na novinarsko vprašanje o napadu kardinala Franca Rodeta na papeža Frančiška je novi ljubljanski nadškof odgovoril, da ni prebral Rodetove izvirne izjave (intervju za STA, op. p.), zato ne bi bilo pošteno, če bi jo komentiral.

Glede na Rodetove izkušnje in njegov osebni odnos do zdajšnjega papeža, saj se poznata že dolgo let, pa nadškof Zore pravi, da ne verjame, da bi Rode napadel papeža Frančiška ali da bi o njem govoril tako grobo.

Ne spreglejte