Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 3. 2015,
9.47

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Slovenska škofovska konferenca Anton Stres

Sobota, 14. 3. 2015, 9.47

5 let, 7 mesecev

Mariborsko nadškofijo bo vodil njen ekonom Alojz Cvikl (foto in video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Papež Frančišek je za novega mariborskega nadškofa imenoval jezuita Alojza Cvikla. Ta je bil po zlomu nadškofije imenovan za njenega začasnega ekonoma.

Alojz Cvikl je za imenovanje izvedel šele pred dvema dnevoma, je povedal na novinarski konferenci v Mariboru. "Zavedam se, da naloga, ki mi jo je zaupal papež Frančišek, ne bo lahka," je dejal in dodal: "Čaka nas še veliko dela."

Zaradi zloma mariborske nadškofije moral spremeniti svoje načrte Jezuitski duhovnik Cvikl je med drugim poučeval verouk na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani in predsedoval slovenski konferenci redovnih skupnosti, nazadnje pa je bil rektor papeškega zavoda Resikuma v Rimu.

Po končanem poslanstvu v Rimu je imel v načrtu sobotno leto na Malti, vendar je moral zaradi finančnih težav mariborske nadškofije svoje načrte spremeniti. Novembra 2010 je sprejel začasno službo ekonoma, dokler ne bi našli mogoče rešitve.

V začetku letošnjega leta so po zaslugi Cvikla po pogajanjih z bankami upnicami, ki so jim grozile z zasegom gozdov, cerkva in eminentnih nadškofijskih poslopij v središču Maribora, dosegli dogovor o dolgoročnem reprogramiranju kar 26-milijonske nadškofijske obveznosti, v zameno pa so morali zastaviti vse premoženje nadškofije.

Po opravljeni nalogi je Cvikl menil, da se bo lahko vrnil v tujino, na že pred leti načrtovano sobotno leto na Malti. "Očitno so božja pota drugačna. Bog vedno preseneča in tako je v mojem življenju vedno bilo, sam sem si nekaj zamislil, božja volja pa je šla drugam. Čeprav se je pozneje pokazalo, da je bilo tisto, kar mi je Bog pokazal, najboljše," je dejal.

Sporazum je res sklenjen, a treba ga je še uresničiti Pred seboj po lastnih besedah nima lahke naloge. "Res smo sklenili sporazum (z upniki), a ta sporazum je treba uresničiti. Čaka nas še veliko dela, veliko še kar težkih trenutkov," je povedal. Več naj bi javnosti povedal čez deset dni. "Potrebujem svoj čas, da notranje sprejmem to novo poslanstvo in da se nanj tudi duhovno pripravim," je dejal.

Ob tem je pozdravil vse uslužbence in vernike mariborske nadškofije. "Slovenija je v veliki krizi. Ta kriza ima veliko obrazov, ni samo kriza mariborske nadškofije. S skupnimi močmi bomo poskušali vnašati tiste vrednote, ki nas povezujejo, gradijo skupnost, občestvo in dajejo tudi upanje. Ker če danes kaj potrebujemo, sta to upanje in luč," je povedal.

Več kot leto in pol brez nadškofa Mariborska nadškofija je bila brez nadškofa več kot leto in pol, vse od takrat, ko je konec julija 2013 sočasno s takratnim ljubljanskim nadškofom Antonom Stresom s položaja odstopil Marjan Turnšek. Vse od takrat je nadškofijo vodil apostolski administrator in celjski škof Stanislav Lipovšek.

Brez nadškofa je bila dobro leto tudi ljubljanska nadškofija, šele lani oktobra je namreč papež za nadškofa imenoval frančiškana Stanislava Zoreta. Takrat se je precej ugibalo, kdaj, če sploh, bo Sveti oče imenoval še mariborskega nadškofa. Vidni cerkveni cerkveni predstavniki so takrat večkrat opozorili, da bo novi nadškof imenovan šele po ureditvi finančne situacije.

Ne spreglejte