SiolNET. Novice Slovenija
4,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sta se Hrvaška in EU dogovarjali za hrbtom Slovenije?

4,45

termometer

Dejan Židan
Foto: Bor Slana

Kmetijski minister Dejan Židan danes v Bruslju na sestanku z evropskim komisarjem Philom Hoganom o teranu ni dobil odgovorov na vprašanja. Znova je zagrozil s tožbo proti komisiji. Ta pa je obljubila celovita pravna pojasnila v ponedeljek. Neuradno v komisiji poudarjajo, da se čas izteka in da je predlagana rešitev dejansko zmaga za Slovenijo.

Slovenski minister je ob odhodu s sedeža Evropske komisije Barlaymont povedal, da je bil sestanek "zelo trd" in da niso dobili odgovorov na vprašanja glede suma dogovora Hrvaške in komisije med pristopnimi pogajanji za hrbtom Slovenije.

"Opažam, da je to tema, ko Evropska komisija postane nekoliko nervozna. Nimamo odgovora, kaj to pomeni," je dejal Židan, ki je pred sestankom takšen dogovor opisal kot "škandalozen in šokanten".

Drugo vprašanje, na katerega minister terja odgovor, je, ali ima Evropska komisija pravico, da s podrejenim, delegiranim aktom legalizira nezakonito prakso. "Zelo so se poskušali izogniti temu odgovoru," je povedal Židan.

V Evropski komisiji so uradno sporočili, da bodo na zahtevo slovenskega ministra in v korist vseh članic celovito pojasnili pravni vidik vprašanja uporabe imena teran na naslednjem posebnem odboru za kmetijstvo, ki bo v ponedeljek.

Minister Židan pričakuje v naslednjih dneh, tednih in mesecih še zelo veliko razprav o tem na različnih ravneh. Slovenija bo po njegovih besedah zelo dejavna, vse bo seznanjala s tem problemom ter pridobivala tudi nova pravna mnenja in podporo.

"Če bo treba, bomo na koncu šli tudi v tožbo proti komisiji na evropskem sodišču v Luksemburgu," je znova zagrozil minister. Neuradno je slišati, da je malo verjetno, da je še mogoč kakšen drugačen razplet kot tožba.

Od komisije pa je neuradno slišati, da razkošja časa ni več, da sta imeli strani dovolj časa za rešitev vprašanja, da je treba problem rešiti do konca junija in da je predlagana rešitev z dodelitvijo omejene izjeme Hrvaški dejansko zmaga za Slovenijo.

Židan zahteva trdna pojasnila

Obstaja "zelo hud sum", da obstaja tehnični dogovor med Hrvaško in kadrom na komisiji. Če je to res, je to po Židanovih besedah nesprejemljivo, škandalozno, šokantno in zunaj evropskega pravnega reda.

Če se bo to nadaljevalo, gre za legalizacijo nedovoljenih dejanj, kar pa v pravnem sistemu ne sme biti dovoljeno, je Židan poudaril ob prihodu na sestanek.

"Ne gre le za teran"

V Bruselj je prišel tudi z nekaj predlogi. O podrobnostih ni želel govoriti, saj jih je želel najprej predstaviti komisarju.

"Mi smo samozavestni. Ne dovolimo si, da se nas obravnava kot drugorazredno članico. Pri zadevi teran imamo vso zakonodajo na svoji strani," je poudaril minister Židan. "Mi smo samozavestni. Ne dovolimo si, da se nas obravnava kot drugorazredno članico. Pri zadevi teran imamo vso zakonodajo na svoji strani," je poudaril minister Židan. Foto: STA

Ne gre le za teran in za odnose med Slovenijo in Hrvaško, gre za to, ali bo EU takšna, kakršno pričakujemo, torej solidarna in delujoča znotraj pravnega okvira, ali pa bo takšna, da se bodo posamezne države v njej počutile neprijetno, je poudaril Židan.

Slovenija je po Židanovih besedah odločena izrabiti vsa politična, diplomatska in pravna sredstva za zaščito svojih legitimnih interesov.

"Mi smo samozavestni. Ne dovolimo si, da se nas obravnava kot drugorazredno članico. Pri zadevi teran imamo vso zakonodajo na svoji strani," je poudaril minister.

Na vprašanje, zakaj Slovenija zavrača bruseljsko rešitev omejene izjeme za Hrvaško, je minister odgovoril, da je čas iskanja strokovnih rešitev že mimo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 15
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin