Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 5. 2011,
16.08

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Franci Zavrl Janez Janša Janez Janša David Tasič

Torek, 31. 5. 2011, 16.08

4 leta, 8 mesecev

Srečali so se trije akterji afere JBTZ

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mineva 23 let od dneva, ko se je z aretacijama Janeza Janše in Ivana Borštnerja pričela t.i. afera JBTZ.

Tako kot vsako leto doslej, so se na neformalnem srečanju v ljubljanskem Pen klubu srečali trije akterji tedanjega časa - Janez Janša, David Tasič in Franci Zavrl, Ivan Borštner pa se je opravičil. 31. maja 1988 so aretirali Janšo in Borštnerja Afera JBTZ se je pričela natanko 31. maja 1988, ko sta slovenska služba državne varnosti in vojaška varnostna služba zaradi suma izdaje vojaške skrivnosti sinhronizirano aretirali Janeza Janšo, tedanjega komentatorja Mladine, in Ivana Borštnerja, tedanjega zastavnika JLA. Štiri dni kasneje je bil aretiran in pridržan tudi takratni notranjepolitični urednik Mladine David Tasič, medtem ko oblastem ni uspelo aretirati četrtega obtoženega, tedanjega odgovornega urednika Mladine, Francija Zavrla.

Na protestnem shodu se je zbralo več kot 30.000 ljudi 18. julija 1988 se je zaradi domnevne izdaje vojaške skrivnosti pričel sodni proces proti četverici, ki je potekal za zaprtimi vrati vojaškega sodišča v Ljubljani. V času procesa pa so se državljani množično zbirali pred vojaškim sodiščem. Že 31. maja je bil namreč ustanovljen Odbor za varstvo pravic Janeza Janše (kasneje Odbor za varstvo človekovih pravic), ki je pod vodstvom Igorja Bavčarja med drugim organiziral protestno zborovanje na Kongresnem trgu v Ljubljani, ki se ga je udeležilo prek 30.000 ljudi.

Zaporne kazni za vse štiri Sojenje se je zaključilo z izrekom štiriletne zaporne kazni strogega zapora Ivanu Borštnerju, Franci Zavrl in Janez Janša sta bila kaznovana s poldrugim letom zapora, David Tasič pa s petimi meseci zapora. Sredi oktobra 1988 je Vrhovno vojaško sodišče v Beogradu potrdilo sodbo ljubljanskega vojaškega sodišča, Davidu Tasiču pa kazen zvišalo na deset mesecev zapora.

Sodba je bila razveljavljena leta 1995 Leta 1995 je Slovensko vrhovno sodišče proces razveljavilo, četverica pa je bila rehabilitirana. Kasneje so izbrali različne poklicne poti, se pa v spomin na dogodke iz leta 1988 srečajo vsako leto konec meseca maja.

Ne spreglejte