SiolNET. Novice Slovenija
8,96

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Šef mariborskih kriminalistov priznal, da je vozil pod vplivom alkohola #video

8,96

termometer

Vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor Robert Munda je za Radio Maribor potrdil navedbe medijev, da so ga policisti v petek oglobili zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Dogodek obžaluje in pravi, da ne beži pred odgovornostjo.

Munda je po poročanju Radia Maribor povedal, da je prekršek storil zunaj delovnega časa. Postopek je bil po njegovih besedah izpeljan korektno, globo pa je že poravnal. Ob tem je zanikal poročanje medijev, da je pred policisti, ki so ga želeli ustaviti, sprva bežal. Za odstop z delovnega mesta po njegovem ni razlogov, saj ni funkcionar, ampak uslužbenec, je še poročal Radio Maribor.

900 evrov kazni in 16 kazenskih točk

Na Policijski upravi Maribor so potrdili, da so policisti Policijske postaje Rače v petek ob 1.56 na regionalni cesti v Spodnjih Hočah ustavili 50-letnega voznika osebnega vozila. Preizkus z elektronskim alkotestom je pokazal, da je imel v organizmu 0,51 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, zato so mu zaradi vožnje pod vplivom alkohola izrekli globo 900 evrov in 16 kazenskih točk. Imena kršitelja na Policijski upravi Maribor zaradi določil zakona o varstvu osebnih podatkov niso želeli razkriti, so pa potrdili, da je šlo za njihovega uslužbenca.

Munda naj bi sprva poskušal tudi pobegniti, česar na policiji niso komentirali. Munda naj bi sprva poskušal tudi pobegniti, česar na policiji niso komentirali. Foto: STA

Zoper omenjenega uslužbenca je direktor Policijske uprave Maribor Danijel Lorbek sprožil notranjevarnostni postopek. Ta še ni končan. Še dovoljena meja za vožnjo pod vplivom alkohola je sicer 0,24 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka.

Bobnarjeva napovedala kadrovske menjave na PU Maribor

Po razkritju je generalna direktorica policije Tatjana Bobnar opravila razgovor z direktorjem Policijske uprave (PU) Maribor Danijelom Lorbkom, so sporočili iz policije. Kot so navedli, bodo v kratkem izvedli "potrebne organizacijske in kadrovske spremembe" na mariborski upravi.

 

Šef mariborskih kriminalistov pa ni prvi visoki državni funkcionar, ki so ga ujeli pijanega za volanom. Zbrali smo nekaj najodmevnejših primerov.

Henrik Gjerkeš

Henrik Gjerkeš Foto: STA

Decembra 2010 je v vinjenem stanju za volan sedel minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš. Na ljubljanski obvoznici so ga policisti ustavili po novoletni zabavi. Test alkoholiziranosti je pokazal 0,64 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, zato so ministra pridržali do streznitve, dan po dogodku pa je odstopil.

Zmago Jelinčič

Zmago Jelinčič Foto: Ana Kovač

Marca 2003 so poslanca Zmaga Jelinčiča policisti ustavili ob sumu, da vozi pod vplivom alkohola. Opravil je alkotest, nato pa ni hotel podpisati izsledkov. Ker je zavrnil tudi predlog, da bi ga odpeljali na odvzem krvi, so mu odvzeli vozniško dovoljenje.

Boštjan Trilar

Video: Planet TV

Kranjski župan Boštjan Trilar je februarja 2016 v Kranju z avtomobilom trčil v kombinirano vozilo. Oba voznika sta bila v nesreči lažje poškodovana, Trilar pa je odklonil preizkus alkoholiziranosti, zato so ga pridržali. Rezultati strokovnega pregleda so potrdili prisotnost alkohola nad dovoljeno mejo. Kljub dogodku Trilar ni odstopil z županskega položaja. Sodišče ga je kaznovalo z 18-mesečno prepovedjo vožnje in 5.600 evri denarne kazni.

Nataša Vodušek

Nataša Vodušek Foto: Bor Slana

Oktobra 2008 je slovenska veleposlanica v Bosni in Hercegovini Nataša Vodušek med službovanjem v Sarajevu pijana sedla za volan, prevozila rdečo luč in se zaletela. V drugem udeleženem avtomobilu je bil pri tem hudo poškodovan en človek, Voduškova pa je pobegnila. Sodišče ji je zaradi povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti naložilo leto dni zapora. Kazen je začela prestajati julija 2013, a so jo po dobrih devetih mesecih predčasno izpustili.

Gašpar Gašpar Mišič

Gašpar Gašpar Mišič Foto: Matej Leskovšek

Januarja 2014 je takratni prvi mož Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič pijan sedel za volan in peljal mimo policistov v Luciji, ti so ga poskušali ustaviti. Ko so ga vendarle ustavili, je napihal 0,59 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka (okoli 1,25 promila), zato so mu začasno odvzeli vozniško dovoljenje. Ker je kršil javni red in mir ter cestnoprometne predpise, so mu izdali tudi plačilni nalog.

Igor Marentič

Igor Marentič Foto: STA

Policisti so januarja 2018 pijanega za volanom ustavili postojnskega župana Igorja Marentiča. Med vožnjo je imel v krvi 1,73 promila alkohola, zato so mu začasno odvzeli vozniško dovoljenje. Po skoraj mesecu dni molka je dogodek priznal in ga obžaloval, odstopa pa ni ponudil. Po odločitvi sodnice so mu vrnili vozniško dovoljenje, lahko pa pričakuje 1.200 evrov denarne kazni in 16 kazenskih točk.

Bruno Blažina

NPU Foto: STA

Aprila 2013 so zaradi vožnje s službenim vozilom v vinjenem stanju odvzeli pooblastila vodji Nacionalnega preiskovalnega urada Brunu Blažini. Pod vplivom alkohola je na avtocesti med Ljubljano in Vrhniko trčil v Darsovo vozilo, ostal je brez službe.

Peter Vilfan

Peter Vilfan Foto: Žiga Zupan/Sportida

Maja 2014 je takratni poslanec Peter Vilfan na prehodu za pešce v Ljubljani zbil in huje poškodoval 84-letnega pešca. Preizkus alkoholiziranosti je pokazal 0,32 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, poznejša analiza krvi pa je pokazala, da je bila vsebnost alkohola v mejah dovoljenega. Vilfan, ki je danes kot državni sekretar zaposlen v kabinetu predsednika vlade, je zaradi dogodka odstopil s poslanskega položaja.

Komentarji

20

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Kritik / 11.02.2019. ob 12:08 +13 0

  Zanimivo, da so na spisku samo takšni, ki od njih v politiki ni nobene koristi :)

  +13 0
 • Astrolog / 11.02.2019. ob 12:08 +9 0

  Ni se torej dobro držati reka In vino veritas (v vinu je resnica), zlasti, če potem sedeš za volan. Vsem naštetim (funkcionarji različnih profilov, namerno nisem uporabil besede kalibrov), bi za vedno prepovedal opravljanje javnih funkcij, nikjer ne piše, da tudi v službi, oziroma pri opravljanju dolžnosti, niso pod vplivom alkohola, ali česa še hujšega. Potrebno bi bilo ustanoviti javni zavod, kjer bi potem takšne zgube opravljale družbeno koristno delo, za minimalca, seveda.

  +9 0
 • dejanjerele / 11.02.2019. ob 12:01 +7 0

  Hudič ko pa nimajo za šoferje 😁

  +7 0
delitve: 18
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin