Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 6. 2013,
19.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sova

Torek, 11. 6. 2013, 19.50

8 let

"Sova že odpravlja nepravilnosti pri zaposlovanju"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb je danes na zaprti seji nadaljevala razpravo o problematiki zaposlovanja v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova).

Predsednik komisije Dragutin Mate (SDS) je povedal, da poročilo nadzora inšpektorata za javno upravo med drugim kaže na nekatere nepravilnosti, ki jih Sova že odpravlja. Komisija je razpravo sicer začela že januarja, in sicer zaradi očitkov Sindikata vladne agencije Slovenije ter anonimne ovadbe zoper nekdanjega direktorja Sove Damirja Črnčeca. Očitki so bili povezani z nestrokovnim in političnim kadrovanjem na Sovi, kar pa je Črnčec že zanikal.

Omenjeni sindikat je v dopisu, naslovljenem na nekaj najvišjih predstavnikov v državi, opozoril, da je Črnčec na večino zaradi upokojitev izpraznjenih delovnih mest pripeljal kadre brez ali z malo delovnimi izkušnjami, večina od teh pa naj bi bila zaposlena zaradi pripadnosti "pravi politični opciji". Prav tako naj bi izvedel premestitve štirih izkušenih uslužbencev Sove na drug državni organ - na ministrstvo za kmetijstvo in okolje ter na Agencijo RS za okolje (Arso).

Mate je v izjavi za medije po seji komisije povedal, da so danes obravnavali zapisnik inšpekcijskega nadzora in opravili razgovor z direktorjem Sove Stanetom Štembergerjem, ki je prispeval nekaj dodatnih pojasnil. Zapisnik zaupne narave po besedah Mateja kaže, da je inšpektorica pri nadzoru obravnavala vse zaposlitve v letu 2012 in končala z zadevami, ki so se dogajale do marca letos. Dodal je, da so bile pri posameznih zaposlitvah ugotovljene manjše nepravilnosti, ki jih agencija že odpravlja.

Resnih ukrepov ne bo Kljub temu resnih ukrepov proti osebam, ki so bile zaposlene, ne bo, je besede direktorja Sove povzel Mate in dodal, da se pomanjkljivosti dajo odpraviti ter ne povzročajo resnih težav pri delovanju agencije oziroma pri njenem varnostnem delu.

Zapisnik nadzora med drugim kaže tudi, da premeščanje štirih uslužbencev Sove na Arso ni bilo nezakonito, je povedal Mate in dejal, da je komisija sprejela sklep, da podpira odpravo vseh pomanjkljivosti in obenem izrazila zaskrbljenost, da so v javnost prišli podatki zaupne narave. Komisija je sicer poročilo o notranji preiskavi v Sovi glede odtekanja podatkov že obravnavala.

Poročanje medijev o dogajanju v Sovi je po mnenju Mateja pustilo posledice na ugledu Sove, kar si agencija ne sme dovoliti, je dejal. Štembergerju so zato povedali, da pričakujejo, da bo zadevo v agenciji umiril. "In da bodo zadeve stekle v tisto smer, kjer bo agencija delala tista dela in tiste naloge, za katere so pristojni, in se mogoče malo manj ukvarjala sama s seboj," je še povedal Mate.

Ne spreglejte