Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Torek,
22. 1. 2013,
14.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 22. 1. 2013, 14.26

8 let

Sova: Anonimni ovaditelji dobili imena in priimke?

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po anonimni prijavi domnevnega političnega kadrovanja v Sovi je Sindikat vladne agencije izrazil nestrinjanje, da je večina na novo zaposlenih sprejetih zaradi pripadnosti pravi politični opciji.

Sindikat vladne agencije Slovenije (SVAS), ki zastopa zaposlene v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova), je na komisijo DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki ji predseduje Jerko Čehovin (PS), naslovil protest zaradi neupravičenih premestitev uslužbencev agencije in pritiskov na delovanje sindikata. V dopisu so zapisali, da se na komisijo obračajo z namenom, da jo seznanijo s poskusom in neprimernim načinom neupravičene premestitve štirih uslužbencev Agencije na drug državni organ in zaradi skrbi, da bi vodstvo Agencije želelo nadaljevati s to prakso.

Katera je prava politična opcija?

"SVAS se načeloma strinja s pritokom novih in svežih kadrov v Agencijo, saj je le tako mogoče zagotoviti nadaljnje delo in razvoj Agencije. Vendar pa se nikakor ne moremo strinjati, da je večina na novo zaposlenih uslužbencev sprejetih zaradi pripadnosti pravi politični opciji, s čimer je kadrovska politika postala politična in nikakor strokovna," so še poudarili.

Kot je znano, je pred dnevi zaokrožila anonimna ovadba, v kateri je navedeno, da je v zadnjem letu novo vodstvo Sove zaposlilo več novih sodelavcev, ki so domnevno blizu SDS, s tem pa naj bi agencija začela tudi politično delovati.

Por: SVAS javno ne komentira delovanja sindikata

SVAS, ki ga vodi Jurij Por, smo zato želeli povprašati, ali so oni avtorji anonimne prijave zoper vodstvo Sove, na podlagi česa v sindikatu ocenjujejo in ugotavljajo, da je nekdo pripadnik prave politične opcije, kateri politični opciji pripadajo člani sindikata in ali je ta politična opcija, ki ji pripadajo člani sindikata, prava ali neprava, vendar so nam iz Sove, ko smo jih prosili za kontaktne podatke SVAS-a, zgolj prenesli sporočilo Jurija Pora, da "SVAS javno ne komentira delovanja sindikata, ne razmer v organu, v katerem deluje".

Kljub temu smo omenjena vprašanja poslali na Sovo s prošnjo, da SVAS vendarle odgovori na njih. Odgovore še čakamo.

Uslužbenci Sove zbirali podatke o politični pripadnosti sodelavcev?

Sovo pa smo povprašali, ali je njihova agencija pristojna za zbiranje podatkov o politični pripadnosti uslužbencev Sove in nadzorovanih oseb, ali obstaja zaradi zapisa SVAS-a sum, da je kdo znotraj Sove zbiral podatke o politični pripadnosti sodelavcev Sove, ali bodo zaradi tega uvedli notranji nadzor in ali je bil v dopisu SVAS-a morebiti razkrit kakšen tajni podatek. Tudi na odgovore Sove še čakamo.

Naši viri trdijo, da se z dopisovanjem med nekdanjim direktorjem Sove Sebastjanom Selanom in njegovimi sodelavci, ki smo ga objavili na Planet Siol.net, zgoraj omenjeno anonimno prijavo in zapisi SVAS-a o politični pripadnosti sodelavcev Sove, vse bolj potrjuje, da znotraj Sove deluje tudi t. i. Parasova, ki nepooblaščeno zbira različne podatke o sodelavcih in nadzorovanih osebah.

Ne spreglejte