Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 2. 2008,
11.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 6. 2. 2008, 11.33

8 let

Šoltes poziva premiera k Podobnikovi razrešitvi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Računsko sodišče je ugotovilo, da je okoljsko ministrstvo v primeru zaračunavanja in porabe okoljskih dajatev v letih 2002-2005 hudo kršilo obveznost dobrega poslovanja.

Zato je v torek na premiera Janeza Janšo naslovilo poziv za začetek postopka za razrešitev okoljskega ministra Janeza Podobnika. Podobnikovo razrešitev podpira tudi poslanska skupina Lipa. Podobnik je vse očitke računskega sodišča zavrnil in dejal, da ne bo odstopil. Računsko sodišče je v porevizijskem poročilu na odzivno poročilo na avgusta lani objavljeno revizijsko poročilo o pravilnosti in smotrnosti zaračunavanja in porabe takse za obremenjevanje okolja zaradi odlaganja odpadkov v letih 2002-2005 ugotovilo, da ministrstvo ni izkazalo zadovoljivih ukrepov za odpravo nepravilnosti, je na današnji novinarski konferenci povedal predsednik sodišča Igor Šoltes. Poleg ministrstva za okolje sta bila revidiranca še Mestna občina Maribor in družba Snaga Maribor.

Prvi primer računskega sodišča za razrešitev ministra

"Dejstvo je, da je bilo od sedmih zahtevanih ukrepov šest izvedenih na nezadovoljiv način, zato smo porevizijske ukrepe ministrstva za okolje in prostor ocenili kot nezadovoljive," je izpostavil Šoltes. Kot je dodal, so poziv predsedniku vlade poslali v torek, rok za odgovor pa je 15 dni, torej do 22. oz. 23. februarja. "Nimamo izvršilnih pristojnosti, pričakuje pa se, da se ukrepi računskega sodišča upoštevajo," je dejal predsednik računskega sodišča.

Gre za prvi primer, da je računsko sodišče predlagalo razrešitev ministra. Doslej sta bila podobna primera dva, in sicer v primeru podjetja VO-KA in slovenjgraške bolnišnice. Šoltes je ob tem poudaril, da sodišče ne dela razlik glede odgovornih oseb. "Vsak revidiranec je dolžan spoštovati pravne norme," je povedal in dodal, da gre v tem primeru "za najstrožji ukrep sodišča in da je takšno ravnanje velika redkost".

Podobnik: Ne nameravam odstopiti

Okoljski minister Janez Podobnik je zavrnil očitke, da je ministrstvo pri zaračunavanju in porabi okoljskih dajatev v letih 2002-2005 hudo kršilo obveznost dobrega poslovanja. "Ne nameravam odstopiti," je dejal Podobnik.

"Ne nameravam odstopiti, saj smo v roku, za katerega smo se dogovorili s sodiščem, posredovali vse naše ukrepe, katere smo že izpolnili in katere še bomo. Predsedniku vlade bomo v prihodnjih dneh posredovali zelo detajlen odgovor na ugotovitve sodišča," je na današnji novinarski konferenci poudaril Podobnik. "Moje pričakovanje je, da se bo predsednik vlade odločil tako, da bom še naprej opravljal delo ministra," je dodal.

Ena netočnost se je po Podobnikovih besedah pojavila v pozivu računskega sodišča, in sicer, da so zamudili rok za odgovor. "Tega nismo zamudili, saj smo se z njimi - zaradi obsežnih priprav na predsedovanje - dogovorili za podaljšanje," je pojasnil. Po njegovih navedbah je iz njihovega gradiva razvidno, koliko aktivnosti so na ministrstvu v zadnjih letih storili, da so pokrili nekatere napake, nedorečenosti, ki so se zgodile v prejšnjem mandatu.

"Ministrstvo je želelo spremeniti zakonodajo" Ministrstvo je po njegovih navedbah lani želelo spremeniti uredbo tako, da bi denar dobil proračun, prek javnih razpisov pa bi lahko občine dobile denar za investicije. "Vendar bi se zgodil paradoks, da bi večji del tega denar lahko porabile le večje občine," je pojasnil. Kot je pojasnila generalna direktorica direktorat za evropske zadeve in investicije na ministrstvu Bernarda Podlipnik, je bil "prvotni načrt, da bi se to obdobje podaljšalo do leta 2009, dokler ne bi bila sprejeta pokrajinska zakonodaja, kjer bi bila okoljska dajatev lahko izvirni prihodek pokrajin".

Po njenih zagotovilih je ministrstvo v letih 2006 in 2007 vzpostavilo sistemski način nadzora, zato ni več možnosti za odklone zbrane in odmerjene okoljske dajatve, ki so jo med letoma 2002 in 2005 pobrali za 7,8 milijona evrov preveč. "V nobenem primeru ne prihaja do zlorab, saj se v vsakem primeru zbrana dajatev porablja za okoljske investicije v občinah," je pojasnila Podlipnikova in dodala, da opravljajo tudi nadzor, ali je bila poraba teh sredstev namenska.

Okoljske dajatve, ki bi morale biti glede na ugotovitve računskega sodišča vključene v ceno komunalnih storitev, se bodo vanjo vključile aprila letos, ko se bo iztekla veljavnost sedanje uredbe, so povedali današnji sogovorniki. "Do konca aprila bomo to uredbo dopolnili v smislu, da vlada sledi zahtevi računskega sodišča. Takšna sprememba bo namreč omogočala vsakoletno kontrolo kalkulacije cen komunalnih storitev pri vseh izvajalcih javnih služb," je poudaril minister.

"Poslali smo navodila, kako zaračunavati" Sodišče je po lanski reviziji od ministrstva zahtevalo sedem ukrepov, od katerih je to po navedbah računskega sodišča izpolnilo le enega. Sodišče med drugim ugotavlja, da ministrstvo ni izdelalo navodilo o izvedbi poračuna preveč zbrane dajatve in o načinu zaračunavanja, kar pa po besedah Podlipnikove ne drži: "Mi smo 8. januarja vsem zavezancem na podlagi zahteve sodišča poslali posebno navodilo, v katerem jih posebej opozarjamo, kako je treba to narediti."

Lipa podpira Podobnikovo razrešitev

Kot so sporočili iz poslanske skupine nepovezanih poslancev Lipa, "apatija odgovornih na ministrstvu nakazuje, da jim je popolnoma vseeno za višino komunalnih prispevkov, ki jih plačujejo prebivalci Slovenije, saj je dopustilo nadaljnje nenadzorovano in presežno zaračunavanje okoljskih dajatev in nevključitev dajatve v ceno storitev".

Računsko sodišče je že avgusta lani ministra opozorilo na omenjen napake, so opozorili v poslanski skupini. "Kar šest od sedmih zahtev računskega sodišča je ministrstvo izvedlo na nezadovoljiv način. Takšna neodzivnost ministra odraža Podobnikovo resnost ali bolje neresnost pri opravljanju ministrskega dela," so zapisali in dodali, da je "nepojmljivo, da neko ministrstvo jemlje inštitut kontrole in nadzora tako lahkotno in neresno".

Janša: Pričakujem pisno pojasnilo okoljskega ministrstva

Premier Janez Janša je danes potrdil, da je prejel poziv računskega sodišča, v katerem ga ta poziva, naj začne postopke za razrešitev okoljskega ministra Janeza Podobnika. "Pričakujem pisno pojasnilo ministrstva in na podlagi tega se bom odločal o ukrepih," je dejal.

Dopis sem na hitro preletel. Kot sem razumel, gre za problem, ki je nastajal v letih 2002 in 2005. Se pravi bistvo odgovornosti ne zadeva tokratnega ministra, ampak njegovega predhodnika," je še povedal Janša. Govoril sem z ministrom, ki mi je dejal, da so rok res zamudili, a da so naknadno zelo kooperativno sodelovali in pojasnili zadevo," je povzel Janša. "Dvomim pa, da bi moral sedanji minister zaradi vsebinske napake, ki jo je naredil njegov predhodnik, zapustiti položaj," je dodal.

Ne spreglejte