Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 4. 2011,
14.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Računsko sodišče

Ponedeljek, 18. 4. 2011, 14.26

8 let

Šoltes gosti kolege iz srednje Evrope, namen srečanja izmenjava izkušenj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Računsko sodišče gosti predstavnike vrhovnih revizijskih institucij iz Avstrije, Češke, Madžarske, Poljske in Slovaške.

Predsednik sodišča Igor Šoltes je kot enega ciljev srečanja izpostavil izmenjavo izkušenj, prav zato bi radi v vsaki državi postavili koordinatorje, da bi izmenjava izkušenj postala stalnica.

Ideja slovenskega računskega sodišča Dvodnevni posvet je bil ideja slovenskega računskega sodišča, je dejal Šoltes. Predstavniki revizijskih institucij omenjenih držav se namreč srečujejo vsako leto, na zadnjem srečanju pa so slovenski predstavniki predlagali organizacijo posveta o vlogi računskih sodišč pri odkrivanju in preprečevanju korupcije ter nezakonitih ravnanj na področju javnih financ.

S tem srečanjem so želeli izmenjati izkušnje, saj korupcija nima meja, je pojasnil Šoltes, ki je še dodal, da je na posvet prišel tudi predsednik komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič, ki je predstavil vlogo komisije v boju proti korupciji. Ob tem je Šoltes še razložil, da je sodišče v zadnjem času zelo okrepilo sodelovanje s policijo, tožilstvom, protikorupcijsko komisijo in drugimi pristojnimi organi, saj se zavedajo, da "odkrivanje in preprečevanje korupcije ni stvar samo enega organa".

Področje javnih naročil - eno od "velikih tveganj" Kot že zapisano, je srečanje namenjeno predvsem izmenjavi izkušenj, da bi ugotovili, kje so "območja tveganja" za nastanek korupcije. Po Šoltesovih besedah se to ponavadi dogaja "tam, kjer se srečujeta javni in zasebni sektor in tam, kjer javni sektor mimo pravil skuša favorizirati določene ponudnike, prilagaja razpise in dokumentacije in sklepa pogodbe brez razpisov". Področje javnih naročil je tako eno od "velikih tveganj". Ponavadi se "ideja o ravnanjih, ki niso skladna z zakonom", pojavi, še preden je razpis javno objavljen. "Če je takrat ideja o točno določenem ponudniku, se zelo težko izognemo korupciji," je dejal.

Koordinatorji bi skrbeli tudi za izmenjavo dobrih praks Koordinatorji naj bi sicer poleg izmenjave izkušenj skrbeli tudi za izmenjavo dobrih praks, saj so po Šoltesovi oceni nekatera tuja odkritja so takšna, da jih velja implementirati v domačo prakso.

Šoltes še ocenjuje, da so težave držav, katerih predstavniki so na posvetu v Sloveniji, podobne kot slovenske. To, tako predsednik računskega sodišča, pomeni, da se ta del Evrope pa tudi širše območje, spopada s problemi, "ki so očitno spremljevalec sodelovanja javnega in zasebnega sektorja".

Razlike med državnim in lokalnim področjem Je pa opozoril, da v Sloveniji obstajajo razlike med državnim in lokalnim področjem. V Sloveniji je po njegovih besedah problem veliko število občin, saj so lahko lokalna povezanost in poznanstva včasih "ovira pri transparentnem poslovanju, zato kar hitro pride do težav".

Ne spreglejte