Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 9. 2014,
13.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Natisni članek

Patria Barbara Zobec

Torek, 23. 9. 2014, 13.32

8 let

Sodnice Barbare Zobec ne bo v senatu zadeve Patria

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša je po pravilih letnega razporeda sodnikov v senat, ki bo odločal o zahtevah za varstvo zakonitosti v zadevi Patria, določil Damijana Florjančiča.

Sodnica Barbara Zobec je namreč Masleši naknadno sporočila razloge, ki ji ne omogočajo sodelovanja na seji.

Zobčeva, ki jo je Masleša v senat imenoval prejšnji teden, je tudi sama predlagala, da se namesto nje v senat določi drugega sodnika. V senatu, ki bo s sejo začel 30. septembra, bodo poleg Florjančiča sedeli še Masleša, Vesna Žalik, Marko Šorli in Maja Tratnik.

Zdravstveni pregled in dopust Vrhovno sodišče je na spletni strani popoldne dodatno pojasnilo, da je Zobčeva obvestila Maslešo, da ima v času, ko je razpisana seja v zadevi Patria, vnaprej predvidene odsotnosti (30. septembra sistematski zdravstveni pregled, 2. in 3. oktobra pa dopust), zaradi česar naj ne bi mogla sodelovati v senatu.

Kot navajajo na sodišču, ji je Masleša v odgovoru navedel, da je skladno s predlogom sodnice poročevalke 3. oktober "rezervni" datum, če v zadevi v prvih dveh dneh ne bi bila sprejeta odločitev o vloženih pravnih sredstvih. Dodajajo, da v takem primeru ni nobene ovire, da se člani senata o morebitnem nadaljevanju seje dogovorijo naknadno.

Masleša predlagal prestavitev sistematskega pregleda Masleša je sodnici, kot je zapisano na spletni strani, tudi predlagal prestavitev sistematskega pregleda na 29. september, vendar je Zobčeva "pri svojem predlogu vztrajala, zato je Masleša za zagotovitev pogojev izvedbe po pravilih letnega razporeda dela v senat določil Damijana Florjančiča".

Prvostopenjsko sodišče je sicer junija lani predsednika SDS Janeza Janšo, brigadirja Toneta Krkoviča in prokurista Rotisa Ivana Črnkoviča obsodilo za kazniva dejanja, povezana z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov.

Višje sodišče je prvostopenjsko sodbo potrdilo konec aprila letos, s čimer je sodba postala pravnomočna. Janšo, ki je bil v času podpisa pogodbe o nakupu patrij predsednik vlade, je sodišče obsodilo na dve leti zapora, Krkoviča in Črnkoviča pa na 22 mesecev. Janša in Krkovič kazen že prestajata.

Medtem se pred vrhovnim sodiščem vsakodnevno vrstijo zborovanja Odbora 2014, ki zahteva čim prejšnjo odločitev o Janševi zahtevi za varstvo zakonitosti.

Ne spreglejte