Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 9. 2019,
7.52

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Ekonomsko-socialni svet proračun vlada gospodarska rast

Torek, 17. 9. 2019, 7.52

4 leta, 7 mesecev

Socialni partnerji bodo obravnavali proračun za prihodnji dve leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Ekonomsko-socialni svet | Proračun za prihodnji dve leti še ni dokončno pripravljen, ker je vlada po objavi najnovejših gospodarskih napovedi proračunskim porabnikom naložila, naj nekoliko umirijo apetite. | Foto STA

Proračun za prihodnji dve leti še ni dokončno pripravljen, ker je vlada po objavi najnovejših gospodarskih napovedi proračunskim porabnikom naložila, naj nekoliko umirijo apetite.

Foto: STA

Socialni partnerji, združeni v ekonomsko-socialnem svetu, bodo na današnji seji obravnavali predlog državnega proračuna za prihodnji dve leti. Ta sicer še ni dokončno pripravljen, saj je vlada po objavi najnovejših gospodarskih napovedi proračunskim porabnikom naložila, naj nekoliko umirijo apetite. Kljub temu bo na voljo največ denarja do zdaj.

Zgornja meja skupnih dovoljenih odhodkov proračuna je v letu 2020 določena pri 10,450 milijarde evrov, kar je 290 milijonov evrov več kot letos in največ do zdaj. Številka za leto 2021 je še za pet milijonov evrov višja.

Vlada znižala proračunske odhodke za sto milijonov evrov

Potem ko je urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar) prejšnji teden znižal pričakovano gospodarsko rast Slovenije s 3,4 na 2,8 odstotka v letu 2019 ter s 3,1 na tri odstotke v letu 2020, je vlada sklenila znižati proračunske odhodke za skupaj sto milijonov evrov. Vseeno bodo proračunski porabniki večinoma deležni več denarja, kot ga imajo na voljo letos.

O spremembi gospodarskih napovedi in navodilih ministrstvom, naj zmanjšajo načrtovano porabo, bo finančni minister Andrej Bertoncelj govoril na današnji seji ekonomsko-socialnega sveta. Končni predlog proračuna za prihodnji dve leti naj bi sicer vlada predvidoma sprejela v četrtek.

Marjan Šarec
Novice Končni osnutek proračuna bo znan po najnovejših gospodarskih napovedih

Na dnevnem redu današnje seje je poleg tega še poročilo pogajalske skupine ekonomsko-socialnega sveta za obravnavo predlogov sprememb davčne zakonodaje, katerih glavni cilj je razbremenitev stroškov dela. Glede na spomladi predstavljene predloge se je medtem že zgodilo nekaj sprememb, in sicer bo razbremenitev pri dohodnini nekoliko manjša, stopnja davka od dohodkov pravnih oseb pa se v letu 2020 še ne bo zvišala, medtem ko zvišanje stopnje obdavčitve kapitalskih dobičkov ostaja.

Ne spreglejte