SiolNET. Novice Slovenija
1,70

termometer

  • Messenger
  • Messenger

So zamere na desnici pozabljene? #video

1,70

termometer

Napovedi kažejo, da bo šlo na volitvah med levico in desnico na tesno. Stranke SD, DeSUS in SMC imajo po zadnjih napovedih 18,5 odstotka podpore, stranke SDS, Nova Slovenija, GOD, SLS in Nova ljudska stranka pa 17 odstotkov. Ali bo naslednja slovenska vlada leva ali desna, bo tako še najbolj odvisno od rezultata Marjana Šarca. 

Video: Planet TV


Tako kot ozračje so se očitno otoplili tudi odnosi na desnici. Prvaki desnih strank so se v Celju za skupno mizo pogovarjali o viziji razvoja Slovenije, ob čemer se zdi, da na razprtije ni pozabil le prvak SDS. "Vesel sem, da tudi javnosti predstavimo, da politiki, ki delamo in ki ustvarjamo politiko na desnici, nismo medsebojno sprti," je pred tem povedal Franc Kangler iz Nove ljudske stranke. 

Primc verjame, da bodo osebne razlike presegli

Drugi se sporov še spominjajo, a upajo, da jih bodo presegli. "Med temi strankami ni velikih programskih razlik. Žal so bile v preteklosti precejšnje osebne razlike, za katere verjamem, da nam jih bo v prihodnjih tednih uspelo preseči," je dejal Aleš Primc iz stranke God.

Morda so odnose ogrele tudi kave novega prvaka NSi Mateja Tonina, ki je zatrdil, da predvolilne desne koalicije ne bo. Prvak Desusa Karl Erjavec, edini, ki je asistiral tako v levih kot v desni vladi, pa je dejal, da jo v primeru zmage desnice po volitvah lahko pričakujemo.

Janša: Ko smo strnili sile, je država napredovala

A moči so, po besedah nekdanjega mariborskega župana, združili, ker "država kliče na pomoč, takrat je treba strniti sile, sinergijo, preteklost pozabiti, prestopiti prag in gledati v prihodnost". S tem se strinja tudi predsednik SDS Janez Janša, ki je dejal, da je Slovenija, kadarkoli se je to v njeni zgodovini zgodilo, napredovala.

Peterica desnosredinskih strank o prihodnosti Slovenije

Prvaki petih desnosredinskih strank so danes na javni tribuni v celjskem Narodnem domu razpravljali o tem, kam naj gre v prihodnje Slovenija. Pogovor je pripravil Inštitut dr. Antona Korošca, po besedah udeležencev pa želijo s tem v slovenski politični prostor pravočasno, torej pred volitvami, lansirati razpravo o ključnih vsebinskih vprašanjih.

Janez Janša Foto: STA V zvezi s tem, ali tribuna pomeni napoved združevanja strank na politični desnici, Janša meni, da je sodelovanje teh strank, ki lahko svoj program uskladijo v skupnega, glede na slovenski volilni sistem, nujnost, če želi Slovenija napredovati. Po besedah predsednika največje opozicijske stranke je v današnji razpravi in programih strank najti stične točke na vseh ključnih področjih. Med drugim delijo podobne poglede na ureditev gospodarskega in poslovnega okolja, v katerem bo lastnina spoštovana in bodo solidarni, a le do tistih, ki si sami res ne morejo pomagati.

Največja množična krivica se po njegovem godi nekaj sto tisoč upokojencem, ki za minulo delo mesečno prejmejo po nekaj sto evrov, na drugi strani pa so nekateri deležni mnogih privilegijev. "Potrebna je izravnava v smer pravičnosti in v skupini teh stranki, mogoče pa še pri kateri, vidim potencial, da to naredimo," je dejal Janša in dodal, da dokler tega in dokončne tranzicije Slovenije ne bomo izpeljali, vse dotlej ne bomo normalna država.

Ne stojijo na ekstremni nacionalistični poziciji

Ob Janši so se javne tribune udeležili še predsedujoči Tonin, predsednik SLS Marko Zidanšek, Primc in Kangler. Vsi skupaj so poudarjali, da delijo poglede na družinsko politiko, Janša pa je zavrnil, da bi kdorkoli od njih stal na kakšni ekstremni nacionalistični poziciji glede odnosa do ljudi druge nacionalne pripadnosti.

V NSi ne želijo, da bi upravljanje podjetij iz rok levih predali v roke desnih

Tako kot prvak SDS, se tudi Tonin zaveda, da med peterico strank poleg skupnih točk obstajajo tudi razlike. Med skupnimi je dodal še debirokratizacijo države in reformo šolstva, med razlikami pa je izpostavil odnos do upravljanja državne lastnine in reforme sodstva. Kot je dejal, v NSi ne želijo, da bi upravljanje državnih podjetij iz rok levih predali v roke desnih, prav tako si ne želijo, da bi slabe sodnike zamenjali z "našimi" sodniki, pač pa je treba za državna podjetja poiskati čim boljše lastnike, v sodstvu pa poskrbeti za neodvisne in dobre sodnike.

Kangler je zagovarjal skrb za pravno in pravično državo, saj bo potem manj težav tudi na drugih področjih. Sedanji oblasti očita, da je povsem pozabila na malega človeka, igra se z zdravstvom, vojsko, policijo. "Očitno si nekdo želi, da se sistem zruši. Zato je prav, da jim jasno damo vedeti - če smo se za Slovenijo borili leta 1991, se bomo na demokratičen način tudi zdaj," je še dejal Kangler.

Zelo vesel nad povezovanjem na desnici je bil njegov zaveznik v nedavno sklenjeni koaliciji Združena desnica Aleš Primc, za katerega je tribuna v Celju zgodovinski dogodek, ki bo po njegovem vzbudil novo upanje med Slovenci. Dotaknil se je tudi kmetijstva, ki je po njegovem ključna panoga za preživetje, a se morajo kmetje danes več časa kot s svojo dejavnostjo ukvarjati z birokracijo.

Zidanšek je med bistvenimi točkami naštel varnost, gospodarstvo in lokalno samoupravo, posebej pa poudaril potrebo po spremembah zakona o tujcih, da bi omejili priseljevanje tujcev, ki imajo pri nas že svojce, s tem pa znižali pritisk na slovensko socialno blagajno. Današnje srečanje je zanj pomembno sporočilo, da se tudi na desni sredini znajo pogovarjati, zato verjame, da jim skupaj letos lahko uspe prevzeti upravljanje države.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 58
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin